Odojčad i mala deca su mnogo češće nego odrasli podložna bolestima izazvanim bakterijama u hrani, posebno u mleku. To se dešava zato što njihov imuni sistem nije u potpunosti sazreo. Bebe su manje otporne na bolesti izazvane hranom i podložnije povraćanju i prolivu koji ih prate.
Spremanje i čuvanje hrane tokom leta je posebno važno, jer su bolesti prenete hranom znatno češće kada je vreme toplo. Bakterije su prisutne u zemlji, vodi, vazduhu i telu, a razvijaju se brže na toploti (pri temperaturi od 30 do 40 stepeni). Takođe zahtevaju vlagu za napredovanje, a leti je vreme toplo i vlažno. U takvim uslovima, bakterije se brzo razmnožavaju u hrani.
Kako bezbedno hraniti bebu na putu?
Bebu koja sisa dojite češće, ali je ponudite i vodom, jer će to pomoći dobroj hidrataciji njenog organizma. Ponesite nekoliko flašica sa vodom, kako ne biste morali da se “prilagođavate” drugoj vodi. Za vreme putovanja svakako koristite flaširanu vodu.
Izmlazano mleko odmah stavite u flašice od 120 mililitara, dobro ih zatvorite i stavite u frižider. Ako mleko nosite sa sobom, stavite ga u rashladnu kesu ili termos. Svako mleko koje nećete upotrebiti za 24 sata, treba odmah zalediti.
Ukoliko putujete sa bebom koja se hrani formulom, pre nego što pođete na put – spremite formulu i stavite je u frižider. Neposredno pre polaska izvadite flašicu iz frižidera i stavite je u rashladnu kesu ili ručni frižider. Zagrejte je neposredno pre hranjenja. Takođe, možete odvojeno da ponesete sterilnu vodu za pravljenje formule ili toplu vodu u termosu i formulu – i da napravite obrok na putu.
Na put sa frižiderom
Frižider stavite u najhladniji deo kola, a ako ga držite napolju – neka stoji u hladu. Planirajte obrok u okviru dva sata. Hranu za bebe držite dobro zatvorenu u plastičnoj posudi, u frižideru. Hrana može da se servira na sobnoj temperaturi, ili nešto nižoj. Već pripremljena hrana – kao što su žitarice, mleko ili sveže isceđeni sokovi, treba da se odmah pojede i popije. U suprotnom, takva hrana – naročito na putovanju, može za par sati da izazove gastrične smetnje, povraćanje i proliv. Jedino čuvanje hrane u frižideru može da spreči kvarenje. Tako može da se održi 24 sata, uz stalno kontrolisanje temperature, koja u frižideru treba da iznosi četiri do osam stepeni. Sokove za bebe držite u pojedinačnom pakovanju.
Ne preporučuje se da zaledite formulu, jer to može da dovede do promene fizičkog sastava – na primer, odvajanja masti, koje tako mogu da postanu teške za varenje.
Na plaži
Na plaži pronađite senovito, mirno mesto, kako bi beba mogla na miru da pojede obrok. Ostatak mleka ili formule obavezno bacite, jer mikroorganizmi iz bebinih usta mogu da dođu u kontakt sa njim.
Hrana koju ste napravili kod kuće mora da se upotrebi dva sata po spremanju, ili je odmah stavite u frižider.
I ne zaboravite…
*Ne hranite bebu direktno iz teglice, osim ako nije u pitanju pojedinačni obrok. Naime, ostatak hrane (nakon što je beba jela) sadrži enzime i bakterije iz bebine pljuvačke – koji kontaminiraju hranu, zbog čega može da se pokvari. Zato iz teglice treba uzeti onu količinu kašice koju će beba da pojede za obrok, a ostatak staviti u frižider. Ako se beba van kuće hrani direktno iz teglice, eventualni ostatak kašice treba baciti.
*Odmah vratite u frižider svaku neupotrebljenu hranu ili tečnost.
*Majčino mleko može da se čuva u frižideru dva dana, pripremljena formula isto toliko.
*Kaše od voća i povrća takođe mogu da stoje u frižideru dva dana, a kaša od mesa i jaja do sutradan, kao i kombinacija mesa i povrća. Kašica spremljena u kućnim uslovima može da se sačuva u frižideru do sutradan. Preostalu skuvanu hranu treba staviti u staklenu teglicu, pa u frižider. Spremite mala pakovanja, koja mogu da se upotrebe u celosti.
*Zaledite malu količinu hrane, dovoljnu za jedan obrok. Upotrebite je u roku od četiri nedelje. Zaleđena spremljena hrana može da stoji u frižideru do 24 sata pre nego što se upotrebi. Treba je staviti na najhladnije mesto, nikako u vrata.
*Nikada ne ostavljajte pripremljenu hranu u frižideru nepokrivenu.
*Kašice sa prirodnim konzervansima kao što su kiseline ili šećer, mogu duže da ostanu sveže nego hiperproteinske. To znači da voćne kašice, naročito sa jabukom i breskvom, mogu da ostanu sveže tri-četiri dana. Ali, pošto je teglica otvorena i izložena vazduhu, njen sadržaj se brže razgrađuje.
*Povrće i voće je takođe podložno vitaminskoj razgradnji i dejstvu mikroba, pa takve kašice treba potrošiti za dva dana. Naravno, to ne znači da će se beba razboleti ako je dva dana hranite sadržajem iz iste teglice, već da hrana neće imati istu nutritivnu vrednost, kao i da su šanse za rast bakterija veće.
Preuzeto: Yumama.com