Svinjska mast bila je dugo vremena jedno od osnovnih sredstava za negu kože, i danas se često koristi kao narodni lek, pogotovo kad je deci zapušen nos ili imaju prehladu i kašlju.
Za te svrhe, važno je da mast bude temeljno oprana, očišćena od eventualno dodate soli, kao i od sitnih ostataka prženja koje možda golim okom i ne vidimo.
Za prepiranje svinjske masti koristi se čista hladna voda. U činiju stavite kašiku-dve masti, pa nalijte pola čaše vode i mutite desetak sekundi drvenom varjačom.
Vodu prospite, pa sipajte novu količinu i ovaj postupak ponovite 9 puta. Tako se dobija mast izrazito bele boje, potpuno čista a u narodu se zove preprana mast ili mast “prana u 9 voda”.
Po nekim receptima, mast treba da odstoji prelivena hladnom vodom i do pola sata – sve zavisi od toga kako je recept prenet s kolena na koleno od porodice do porodice.
Svinjska mast koristi se i za bubuljice, jer je poznato svojstvo da ona “izvlači” upalu odnosno umiruje upalne procese.
Po narodnim lekarima, prepranu svinjsku mast mogu koristiti i dojilje kad bradavice ispucaju od dojenja.
Preuzeto: srbijadanas.com