Svake godine se trudimo da sa decom napravimo uskršnja jaja, da i nama i njima bude zabavno i naravno da dobijemo celo, neispucano i lepo ukrašeno uskršnje jaje.
A da bi jaje bilo lepo ukrašeno, potrebno ga je skuvati da mu ljuska ostane netaknuta.
I često se pitamo da li je problem u kvalitetu jaja, temperaturi vode, da li su jaja koja stavljamo u vodu previše hladna (iz frižidera).
Da vam kažemo nešto, u svakoj od ovih prethodno napisanih pretpostavki ima neke istine, ali ih sve treba objediniti u sledećim koracima, koji nisu tako komplikovani.
Dakle, postoji nešto u kvalitetu jaja
Moraju biti sveža. Ovo možete proveriti tako što ćete jaje potopiti u čašu vode. Ako potone na dno, to znači da je sveže, a ako ostane da pluta, budite sigurni da je starije nego što vam je potrebno za lepo i celo uskršnje jaje.
Dakle, bingo
I pretpostavka o temperaturnoj razlici je bila tačna. Kada planirate da kuvate jaja, izvadite ih iz frižidera sat-dva ranije da budu na sobnoj temperaturi. I, da, nikada ih ne stavljajte u toplu vodu već u mlaku vodu. Zatim uključite šporet.
Da li ste znali da bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih pa je veća verovatnoća da će pucati tokom kuvanja?
Vodu obavezno posolite i dodajte kašiku alkoholnog sirćeta. U dva do tri litra vode stavite dve kašike soli i kašiku alkoholnog sirćeta. Osim što će sprečiti pucanje, ova kombinacija će olakšati ljuštenje jaja.
Obavezno kuvajte jaja na srednjoj temperaturi.
Ne dozvolite da voda previše ključa, jer tada pomera jaja i udara o zidove lonca, povećavajući rizik od pucanja ljuske.
Izvor: Gradske info / Foto: Ilustracija