Kako slatkiši utiču na kvarenje zuba?

Glavni krivci za nastanak zubnog kvara, odnosno karijesa zuba su kariogene bakterije. Međutitim šećer iz slatkiša umnogome doprinosi razvoju ovog učestalog oboljenja. Naime, u usnoj duplji su prisutne bakterije, koje koriste šećer iz slatkiša za svoju ishranu, nakon toga one luče kiseline, koje dalje nagrizaju gleđ zuba, odnosno dovode do procesa demineralizacije zuba. Na zubnoj površini se  naizmenično odigravaju procesi demineralizacije i remineralizacije zubne površine. Kada preovlada faza demineralizacije, nastaje zubni kvar odnosno karijes. 

Kako deci uskratiti slatkiše, kada i mi volimo da uživamo u slatkim poslasticama?

Naime, važna je frkvenca, odnosno učestalost uzimanja slatkiša. Treba izbegavati često grickanje između obroka. Najbolje je slatkiš dati neposredno nakon glavnog obroka, i praviti pauze između konumiranja grickalica, kako bi odbrameni mehanizmi usne duplje, imali vremena da se aktiviraju, odnosno kako bi se stvorilo dovoljno pljuvačke koja bi sprala zaostale delove hrane i obavila remineralizaciju zuba. Ukoliko je uzimanje slatkiša učestalo, preovladaju procesi demineralizacije, površina zuba nema vremena da se remineralizuje, odnosno obnovi i dolazi do nastanka karijesa. 

Ukoliko deci dajete slatkiše, gledajte da to ne bude često i da bude nakon glavnog obroka. Između obroka izbegavajte često konzumiranje grickalica i zaslađenih napitaka.

Preuzeto: Yumama.com

Be the first to comment

Leave a Reply