Mnogo ljudi jaja doživljava kao nešto što jedemo za doručak, ali bi trebalo ozbiljno razmisliti o dodavanju jaja i u večernje obroke! Pošto su odličan izvor proteina, jedenje jaja za večeru može Vam pomoći da se osećate zadovoljno i sito nakon dugog dana. Kada pokušavate da jedete zdravije, jaja su odličan izbor jer su jedan od najsvestranijih sastojaka, a uvek ih imate u kući.
Evo nekoliko jednostavnih kombinacija za ukusne večernje obroke:
Kao savršen „poklopac“
Stavite prženo jaje na vrh nekog grilovanog povrća za malo dodatnih proteina. Jednostavno bacite mešavinu povrća (kao što su tikvice, krompir, paprike ili pečurke) na malo ulja i grilujte dok samo malo ne omekša. Kada je povrće skoro gotovo, dodajte malo ulja u tiganj i ispržite jaja. Sipajte povrće u tanjir, pa preko njega stavite pržena jaja sa malo morske soli, a možete staviti i malo čilija za dodatni ukus.
Kao dodatak salatama
Odlična kombinacija! Napravite ukusnu salatu od sastojaka poput kinoe, pečuraka, spanaća, rukole, fete i blago proprženih semenki suncokreta i dodajte u nju kuvana jaja isečena na četvrtine. Takođe, za malo laganiju varijantu, napravite mešavinu zelene salate, paradajza, maslinki, mladog sira i kuvanih jaja, u koju možete dodati malo susama, a začiniti je sa malo morske soli, ulja i balzamiko sirćeta. Lagana, šarena večera sa dosta vitamina i proteina.
Pečeno unutar povrća
Kada želite savršen prilog, ispecite nekoliko jaja unutar Vašeg omiljenog povrća. Recimo, odvojite štapić od šeširića pečurke ili izvadite semenku iz avokada i napunite te praznine jajima. Takođe možete da prepolovite i očistite papriku od semena, pa polovine napunite jajima, a zatim to zajedno stavite u rernu, dodajte malo začina i pecite dok jaje ne očvrsne. Ove opcije su fantastične za uparivanje sa grilovanom piletinom ili crvenim mesom.
Sa proprženim povrćem
Lagano i veoma ukusno! Samo propržite na nekoliko kapi ulja malo lisnatog povrća (recimo spanać ili kelj) i stavite par prženih jaja preko toga. Iseckajte malo avokada i pospite crni biber preko cele mešavine. Savršeno i samostalno i kao prilog.
Kao omlet sa povrćem
Jednostavno iseckajte na štapiće (tj. na žilijen) dve tikvice, dva krompira i dve šargarepe, stavite u posudu, dodajte malo sitno iseckanog luka, jedno žumance (belance ostavite sa strane) i malo kukuruza. Umutite belance dok ne postane čvrsto, polako pomešajte sa ostalim sastojcima i ispržite na malo ulja. Začinite po želji.
Jaja se mogu dodati praktično bilo čemu kako bi se napravila zdrava jela puna ukusa. Mi smo Vam dale samo neke primere, a pozivamo Vas da nam ostavite komentare, ukoliko imate još neke zanimljive i ukusne ideje za večere sa jajima.
Izvor: Zdrava i fit