Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kako sve možete da iskoristite magični maslačak

Maslačak

Maslačak (Taraxacum officinale) je mnogo više od običnog poljskog cveta. U svrhu čišćenja organizma možete koristiti cvet, listove i koren maslačka. Ova biljka takođe podiže nivo enzima koji su zaslužni za detoks. Njegovi intenzivno žuti cvetovi obiluju antioksidansima i flavonoidima koji deluju kao čistači jetre, a uz to regenerišu vaše ćelije.

Detoksikacija jetre

Maslačak se često koristi za čišćenje i detoksikaciju jetre. Njegovi sastojci stimulišu proizvodnju žuči i pomažu u uklanjanju toksina iz tela.

Problemi sa varenjem

Maslačak može da pomogne kod problema sa varenjem kao što su nadimanje, gasovi i zatvor. Može se koristiti u obliku čaja ili tinkture.

Smanjenje upale

Maslačak ima antiinflamatorna svojstva, tako da se može koristiti za smanjenje upale u telu.

Regulisanje nivoa šećera u krvi

Maslačak može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim za ljude koji pate od dijabetesa.

Pomoć pri mršavljenju

Maslačak može da pomogne ako planirate da izgubite koji kilogram, jer stimuliše metabolizam i pomaže pri izbacivanju viška tečnosti iz tela.

Pripremite čaj

Kafenu kašičicu usitnjenog korena maslačka prelijte sa 200 ml hladne vode, zagrejte i pustite da ključa pet minuta i ostavite da stoji 10 minuta, a zatim procedite. Pijte tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Ukoliko pripremate čaj od lista maslačka, prelijte kašičicu čaja sa 200 ml ključale vode. Sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i pijte tri puta dnevno po šolju čaja.

Čišćenje kože

Maslačak takođe može da se koristiti u kozmetici, posebno u proizvodima za čišćenje kože, jer pomaže u uklanjanju nečistoća i poboljšanju zdravlja tena.

Smuti od maslačka

Sastojci: šolja vode, šolja naseckanih listova maslačka, banana, šolja svežeg ili zamrznutog bobičastog voća, šolja proteinskog praha (za duži osećaj sitosti, nije obavezno), kašika meda, po želji, prstohvat cimeta.

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i izmiksajte tako da dobijete fini smuti.

Tagovi:
Pročitajte još: