Način pripreme povrća može da utiče na povećanje njegove hranljive vrednosti i iskoristivost obilja hranljivih sastojaka koje sadrži. * Kratko propržite šargarepu i na pari skuvajte brokoli: seckanje, a zatim kratka termička obrada, podstiče otpuštanje karotinoida, moćnih antioksidanasa koji, između ostalog, deluju i antikancerogeno.
* Dodajte malo ulja prilikom kratkog prženja/pečenja zelenolisnog povrća: dobre masti iz ulja pomažu organizmu da apsorbuje hranljive sastojke koji se oslobađaju prilikom termičke obrade povrća.
* Nakon što sitno iseckate beli luk, ostavite ga da odstoji 15 minuta: istraživanja pokazuju da izlaganje iseckanog belog luka vazduhu dovodi do enzimske reakcije u kojoj se oslobađaju sastojci koji imaju antikancerogeno dejstvo.
* Isecite povrće na krupnije komade ili ga kuvajte bez seckanja, u jednom komadu: kuvanjem većih komada povrća poput batata ili bundeve, manja površina se izlaže vazduhu i toploti, pa se uništava manje vitamina i drugih hranljivih sastojaka.
* Kuvajte krompir u ljusci: na ovaj način ćete sačuvati vitamin C kojeg ovo povrće sadrži u velikoj količini. Takođe, kuvajte krompir u poklopljenoj posudi, tako će se brže skuvati (dužim kuvanjem se gubi više u vodi rastvorljivih vitamina, kao što je vitamin C).
Preuzeto: Zdravahrana.com