fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kalijum snižava krvni pritisak

Konzumacija namirnica bogatih kalijumom – kao što su voće, povrće, žitarice i korenasto povrće – može da dovede do sniženja krvnog pritiska bez obzira na unos natrijuma (soli), pokazalo je nedavno istraživanje.

U istraživanju o uticaju kalijuma u ishrani na krvni pritisak, objavljenom u časopisu American Journal of Physiology — Endocrinology and Metabolism, pokazalo se da je veći unos kalijuma kroz ishranu povezan sa značajnim sniženjem krvnog pritiska bez obzira koliko je bio unos soli. “Smanjenje količine soli u ishrani je tradicionalan način da se snizi krvni pritisak. Međutim, činjenice ukazuju da povećan unos kalijuma može da ima podjednako važan uticaj na hipertenziju… Kad se unosi dosta kalijuma kroz hranu, bubrezi izbacuju više soli i vode, što povećava izbacivanje kalijuma.  Ishrana bogata kalijumom je kao kad uzmete diuretik”, napisala je prof. dr Ališa Mekdonou, sa Medicinskog fakulteta Kek na Univerzitetu Južna kalifornija, vođa ovog istraživanja. I dodala: “Ako se hranite na tipično zapadni način, onda unosite mnogo natrijuma, a malo kalijuma. To značajno povećava šanse da dobijete povišen krvni pritisak”.
Nekoliko prethodnih istraživanja takođe je ukazalo na ulogu kalijuma u ishrani; na primer, jedno istraživanje u pedijatriji pokazalo je da konzumacija namirnica bogatih kalijumom u detinjstvu može pomoći da se suzbije adolsecentski povišen krvni pritisak; kalijum deluje povoljno i na sistolni i na dijastolni pritisak. A drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Hypertension pokazalo je da kalijum iz namirnica može da deluje kao diuretik i smanji volumen ekstracelularne tečnosti, što zauzvrat pomaže sniženju krvnog pritiska. To istraživanje je takođe pokazalo da kalijum može da utiče na aktivnosti sistema renin-angiotenzin i može da smanji markere angiotenzina na vaskularnim, adrenalnim ili renalnim receptorima. To istraživanje je takođe pokazalo da kalijum dodatno pomaže sniženju krvnog pritiska opuštanjem glatkih mišića krvnih sudova i smanjenjem periferne vaskularne rezistencije.
Kalijum koji se unese prirodnim putem kroz namirnice nema neželjenih efekata, za razliku od lekova za sniženje krvnog pritiska, za koje se zna da mogu da izazovu razne nepoželjne posledice.

Kratki podsetnik
U namirnice bogate kalijumom ubrajaju se pasulj, zeleno lisnato povrće, pečeni krompiri (sa korom), suve kajsije, pečene bundeve, jogurt, avokado, šampinjoni, banane, pomorandže, paradajz

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: