Kampanja „Pogledaj oko sebe“ za čistiju i zeleniju Srbiju

U proteklih 19 godina Evropska unija donirala je 402 miliona evra za zaštitu životne sredine u Srbiji, a u planu je da do 2030. godine bude uloženo više od 800 miliona evra.

Da li znamo u kakvoj životnoj sredini živimo?

Mnogo je ovde ovih pitalica „da li“. Mnogo je onih koji će verovatno reći kakve to veze ima sa mnom, ja svoje smeće ostavljam u kontejner, ne bacam ga kroz prozor. I verujemo da ima i onih koji imaju svest o stanju životne sredine u zemlji u kojoj žive, ali nije reč samo o tome. Mnogo je važnije da shvatimo da imamo jednu prirodu o kojoj moramo da vodimo računa, jer je važna i za nas i za naše buduće generacije. Da nema zamene za vazduh koji dišemo, vodu koju pijemo, zemlju po kojoj hodamo.

Ekološka kampanja Evropske unije i Vlade Republike Srbije „Pogledaj oko sebe“

Prva zajednička ekološka kampanja „Pogledaj oko sebe“, koju su osmislili Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, upravo je i pokrenuta sa ciljem da se promoviše značaj zaštite životne sredine, podigne svest o važnosti ove teme i na akciju pokrenu građani, zajednice i institucije u Srbiji kako bi se angažovali i postali aktivni u zaštiti životnog okruženja u lokalnim zajednicama. Kampanja je počela debatom o stanju životne sredine u našoj zemlji 12. juna, da bi zatim bio organizovan Trash challenge, dok su u Užicu, Šapcu i Subotici organizovane manifestacije „EU zeleni dan“, jednodnevni obilasci ekoloških postrojenja izgrađenih uz podršku EU. U sklopu kampanje organizovan je i nacionalni konkurs karikatura i kratkog stripa “Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu“, ali i postavljen mural beloglavog supa od recikliranog materijala, na zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Beogradu.

Donacije EU u oblast zaštite životne sredine u Srbiji

Evropska unija najveći je partner i podrška našoj zemlji, kada je o zaštiti životne sredine reč. Za zaštitu životne sredine u našoj zemlji, EU je u poslednjih 19 godina donirala 402 miliona evra. Najviše je investirano u izgradnju pogona za preradu otpadnih voda, regionalnih deponija, izgradnju i obnavljanje sistema vodosnabdevanja, sisteme za zaštitu vazduha, sisteme za upravljanje medicinskim otpadom. Sve ove investicije imale su za cilj da građani Srbije dobiju bolji kvalitet života – čistu vodu za piće, čistije zemljište, čistiji vazduh koji udišemo.

Evropska unija je do sada, sa Vladom republike Srbije, u zaštitu vode i vodosnabdevanja uložila 210 miliona evra. Donacijama je investirano u pogone za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Vrbasu, Leskovcu i Кuli, kao i u regionalne sisteme za snabdevanje vodom, dok su obnovljeni u Požarevcu, Inđiju i Petrovcu na Mlavi, a potpuno nov izgrađen u Velikom Gradištu. Evropska unija pružila je finansijsku podršku u iznosu od 53 miliona evra za sisteme zaštite vazduha i prevenciju industrijskog zagađenja. Ovim novcem TENT i Кolubara su obnovljeni i bezbedniji za okolinu, a izgrađena je i mreža od 28 kontrolnih stanica za automatsko merenje kvaliteta vazduha. Dalje, 33 miliona je uloženo u izgradnju četiri regionalne deponije, u Pirotu, Užicu, Subotici i Sremskoj Mitrovici/Šapcu i razvijen je sistem za upravljanje zdravstvenim otpadom.

Evropska unija planira da ovo dugoročno i snažno partnerstvo sa Srbijom nastavi tokom narednih godina, kroz brojne projekte iz oblasti životne sredine u gradovima i opštinama širom naše zemlje.

Foto: EU IPA Visibility projekat

Preuzeto: telegraf.rs

Be the first to comment

Leave a Reply