Karambola raste na Filipinima, u Indoneziji, Maleziji, Indiji i Šri Lanki. Jestiva je cela, uključujući i ljusku. Meso je hrskavo, čvrsto i izuzetno sočno. Po teksturi je slična grožđu, ne sadrži vlakna. Zreli plodovi su slatki, sa tragom kiselkastog ukusa.
Karambola je odličan izvor vitamina A i C. Sadrži i vitamine grupe B, posebno B5 (pantotensku kiselinu), koja pomaže regulaciji holesterola. Takođe, sadrži folnu kiselinu (B9), koja je preopručljiva za održavanje zdrave trudnoće. Zahvaljujući velikoj količini nerastvorljivih biljnih vlakana, karambola pomaže rad creva (crevnu preistaltiku), a sadrži veoma malo kalorija, pa je odlična da se uključi u dijete za mršavljenje. Sadrži i pektin, a pektinska vlakna vezuju holesterol iz hrane, tako da može da doprinese da se smanje nivoi lošeg holesterola u krvi. Karambola sadrži dosta kalijuma, pa je pogodna za sportiste, posle treninga, kada se mnogo znojimo i kao pomoć u održavanju normalnog krvnog pritiska. Interesantno je da karambola sadrži i neke antimikrobne supstance, koje posebno deluju protiv ešerihije koli, salmonele, stafilokokus aureusa i bacilusa cereusa.
Upozorenje
Važno je znati da karambola sadrži supstancu karamboksin i velike količine oksalne kiseline, koje nisu pogodne za osobe koje pate od kamena u bubregu, lošeg rada bubrega ili su na dijalizi.
Preuzeto: Zdravahrana.com