Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Karfion-pun vitamina

Karfiol je izvor brojnih nutrijenata: proteina, biljnih vlakana, vitamina C, folata, vitamina K i vitamina B6. Takođe je bogat antioksidansima i poseduje antiupalna svojstva. Evo kako konzumacija karfiola utiče na zdravlje.

Karfiol smanjuje rizik od upala, pomaže regulaciji krvnog pritiska, održava zdrav nervni sistem i doprinosi jačanju kostiju.

Karfiol treba da se nađe da vašoj trpezi bar jednom nedeljno, da li kuvan, pohovan ili samleven, zdrav je na bilo koji način ga napravili.

turshiqmorkovikarfiol

Nekoliko trikova kako da uvedete karfiol u ishranu:
– Karfiol kratko skuvan na pari može da posluži kao zamena za beli pirinač.
– Može da se jede sirov sa humusom i drugim biljnim umacima, kao grickalica (ima hrskavu strukturu).
– Kuvani karfiol, samleven u blenderu, sa dodatkom malo krem sira i grčkog jogurta možete koristiti kao niskokaloričnu zamenu za krompir pire.
– Možete ga upotrebiti da napravite podlogu za bezglutensku pizzu (tj. onu koja se pravi bez brašna i testa).

 

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: