Search
Close this search box.

Karpatska krempita

Karpatska krempita

Sastojci:

Za kore:

  • 250 ml vode
  • 100 ml ulja
  • malo soli
  • malo šećera
  • 150 g brašna
  • malo praška za pecivo
  • 5 jaja

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 6 kašike šećera
  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
  • 1 margarin
  • vanilin šećer

Za voćni fil:

  • 300 g crvenog ili šumskog voća
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika gustina
  • 100 ml vode

Priprema:

U posudu sipati vodu i ulje da proključa, onda dodati brašno i mešati da se sjedini. U ohlađenu smesu dodati jaja, jedno po jedno, i neprestano mutiti mikserom. Sipati pola smese u okrugli kalup prečnika 28 cm obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći oko 25 minuta. Postupak ponoviti i sa drugom polovinom. Za vreme pečenja ne otvarajte rernu.

Fil:

U mlako mleko razmutiti brašno, a preostalo mleko staviti da se kuva sa šećerom. Kada proključa dodati smesu sa brašnom i šećerom i mešati dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodati margarin i sve sjediniti mikserom.

Voćni fil:

Voće, šećer i vodu staviti da se kuvaju par minuta, zatim dodati gustin pomešan sa malo vode i mešati dok se ne zgusne.

Na tanjir za tortu staviti jednu koricu, zatim malo fila od voća, vanila krem, fil od voća i na kraju koricu. Preko toga pospite šećer u prahu i dekorišite voćem.

Pre serviranja ostaviti nekoliko sati u frižideru.

Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: