U nedavnoj izjavi za britanski list Dejli mejl, profesor nutricionizma Kris Sil je izjavio da veruje da bi značajno uticalo na javno zdravlje ako bi svaki pojedinac počinjao dan činijom kaše od žitarica.
Kaša se sastoji od kuvanih, prethodno mlevenih ili iseckanih integralnih žitarica (ovas, raž, ječam, kukuruz…). Ne sadrži ni mnogo masti ni mnogo ugljenih hidrata, ali je bogata rastvorljivim biljnim vlaknima, kompleksom vitamina B, bakrom i manganom. Posebna vrsta vlakana, tzv. beta glukani, izdvajaju ovas od ostalih žitarica kao najpoželjniji sastojak kaše, a ovsenu kašu kao posebno dobru, zato što je ovas najbogatiji ovim vlaknima. Istraživanja ukazuju da beta glukani podstiču imuni sistem, poboljšavaju kontrolu nivoa šećera u krvi, a povrh toga, snižavaju nivo LDL ili „lošeg“ holesterola u krvi. Na osnovu dosadašnjih istraživanja se smatra da konzumacija samo 3 grama beta glukana dnevno može da snizi nivo LDL holesterola za 7%. A to je slično rezultatu koji se postiže uzimanjem statina, farmaceutskih lekova za sniženje holesterola, potvrdio je u istom članku dr Džordž Grajmbl, stručnjak za nutricionizam. Ali, statini imaju niz nepoželjnih dejstava koje ovsena kaša nema.
I to nije sve što beta glukanska vlakna mogu da učine za nas. Ona u organizmu stvaraju određene kiseline, uključujući butiričku, koje deluju na DNK u ćelijama debelog creva i pokazuju antikancerogeni efekat.
Celu ovu priču potvrđuju obimna proučavanja, uključujući studiju Univerziteta Harvard koja je trajala više od 14 godina i obuhvatila preko 100.000 ljudi, a objavljena u časopisu JAMA. U njoj je zapaženo da su ispitanici koji su konzumirali najviše integralnih žitarica bili najmanje podložni ozbiljnim oboljenjima poput dijabetesa tip 2, srčanih oboljenja i raka. U zaključku tog istraživanja se kaže da konzumacija samo 30 grama integralnih žitarica dnevno može da smanji rizik od preuranjene smrti za 5 procenata.
Ali, da biste dobili maksimalnu dobrobit, najbolje je da svoju kašu napravite sami. Ukoliko kupujete gotove ili instant kaše, postoji verovatnoća da će one sadržati previše dodatog šećera ili drugih sastojaka. Najbolje je da nabavite organske ovsene, ražane, ječmene pahuljice i napravite kašu sa dodatkom malo soli, ili seckanog voća i orašastih plodova ako više volite slatku varijantu.
Preuzeto: Zdravahrana.com