Kengur nosiljke za i protiv!?

Zato smo često u dilemi šta od svega toga treba da se naše u našem domu. Jedna od tih stavki je I “kengur” ili ,,džampo,, nosiljka putem koje dete nosimo na grudima.

Viđamo roditelje zatrpane kesama kako izlaze iz prodavnice, a na grudima im zakačene bebe. Svako od nas je pomislio da to nije loš način da se odradi nabavka sa bebom koju nema ko da čuva. Zato se I  nameće pitanje da li je ona dobra za bebu.

Stavovi se i po ovom pitanju razlikuju. Gledajući americke filmove, jasno nam  stavljaju do znanja da je to ono sto se mora imati.Ali situacija je malo drugačija.

Da li je i koliko bebi udobno u nosiljci?

Skelet bebe je u razvoju, kao i mišići, okoštavanja se tek dešavaju, kukovi nisu razvijeni. Beba nije u mogućnosti da nosi težinu glave i tela, pa je zato nosimo koso postavljenu u odnosu na nas(nikako uspravno). Ako je okrenuta ka nama boriće se da oslobodi nosić da bi mogla da diše pa će joj glava biti okrenuta na jednu stranu i sem naših grudi neće videti ništa. Svakako će joj biti i toplo, posebno leti. Ako je okrenuta licem ka okolini može biti uplašena jer ne vidi onoga ko je nosi. A i visi kao neka marionette a(lutka).

…PROTIV…

 Sve ovo nam govori da nosiljka i  nije neko rešenje. Trenutak kada bi mogli da počnemo da ga koristimo je posle šestog meseca, ako se kukovi dobro razvijaju. Tada je beba toliko otežala da sami nećemo moći da izdržimo njenu tezinu. Posebno ako imamo problem sa leđima, nošenje bebe u nosiljci će nam prouzrokovati bol ili stvarati neprijatnost.

…ZA….

S druge strane ako ste u situaciji  da idete sami sa bebom do lekara, prodavnice, pijace, kola,a morate nesto i da ponesete, nosiljka vam može dobro doći.

SAVET: “Kengur” ili ” džampo” nosiljku koristite ako su relacije kraće  ili nemate drugo resenje! Zato ga je najbolje pozajmiti od nekoga ko je prevazišao tu fazu,  jer biće najbolje da vam što manje treba.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs

Be the first to comment

Leave a Reply