Sastojci:
- 800 g jabuka
- 2 kašike šećera
- 1 kašika putera
Za testo:
- 100 ml mleka
- 3 kašike šećera
- 10 g suvog kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 3 jajeta
- 370 g brašna
- 45 g putera
Za premaz:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
- 1 kašika šećera
Priprema:
Oljuštite jabuke i sitno iseckajte, pa propržite sa šećerom u tiganj u kojem ste istopili puter. Ostavite da se ohlade. U posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i so. Ostavite da se aktivira, a za to vreme umutite mleko sa šećerom. Dodajte aktivirani kvasac, a zatim i prosejano brašno i nastavite da mutite. Na kraju dodajte i puter sobne temperature i sve dobro sjedinite mikserom. Stavite u nauljenu posudu i pokrijte, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena.
Podelite testo na 3 dela i oblikujte loptice. Opet pokrijte i ostavite da nadođe nekih 15 minuta. Razvucite jedan deo testa u tanak krug i isecite trouglove. Stavite kašiku fila i urolajte.
Ređajte kiflice u pleh obložen pek papirom. Pokrijte kiflice providnom folijom i peškirom, pa ostavite testo da nadođe nekih 15-20 minuta. Nakon toga svaku kiflicu premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom, pa pospite šećerom.
Pecite kiflice u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta.
Prijatno!