Novo istraživanje potvrdilo je vezu između konzumacije kikirikija i manjeg rizika od bolesti i prerane smrti. Ali, to važi samo za kikiriki u zrnu – kikiriki puter nije imao takav efekat.
Osobe koje konzumiraju 10 grama kikirikija dnevno manje rizikuju da umru od nekoliko čestih smrtonosnih oboljenja nego ljudi koji uopšte ne konzumiraju orašaste plodove. Međutim, ovo obimno istraživanje Univerziteta Mastriht, koje je obuhvatilo više od 120.000 ljudi, u periodu od skoro 30 godina, utvrdilo je da konzumiranje kikiriki putera nije povezano sa smanjenjem rizika od smrtnosti.
Kikiriki, kao i većina oršastih plodova sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, razne vitamine, biljna vlakna, antioksidanse i druge biaktivne komponente koje su verovatno pozitivno utiču na zdravlje. Međutim, industrijski proizveden kikiriki puter, pored ovoga, po pravilu sadrži rafinisana biljna ulja i so. Pokazano je takođe da industrijski proizveden kikiriki puter sadrži trans-masne kiseline, pa se po tome razlikuje od prirodnog kikirikija. Moguće je da ove komponente poništavaju pozitivne efekte koje prirodno celo zrno kikirikija ima po zdravlje.
Preuzeto: Zdravahrana.com