Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kinoa

Kinoa potiče sa Anda. Ubraja se u žitarice, iako je u stvari reč o semenu biljke čiji je latinski naziv Chenopodium quinoa, a čiji „rođaci“ su cvekla i spanać. Ne sadrži gluten, pa je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.

 Postoje tri vrste, crvena, bela i crna kinoa.

Kinoa je bogata proteinima, sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je čini odličnim izborom za vegane. Sadrži i lizin, aminokiselinu koja je važna za rast i obnovu tkiva. Takođe, bogata je manganom, magnezijumom, gvožđem, bakrom i fosforom, kao i vitminima B i E, što je čini namirnicom koja se preporučuje osobama koje pate od migrene, dijabetesa i ateroskleroze.

Zahvaljujući posebno visokom sadržaju lizina, u tradicionalnoj ishrani južnoameričkih naroda, kinoa se preporučivala kao namirnica koja obnavlja snagu i organizam uopšte (posebno kod ratnika, rekonvalsecenata i onih koji su morali da naporno rade.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: