Fermentisana hrana poput kiselih krastavaca ili kiselog kupusa prepuna je probiotika koji pomažu zdravlje creva, dokazala su istraživanja.
Iako većina ljudi ne smatra da je ukiseljeni krastavac zdrava hrana, on zapravo može imati mnogo više koristi za zdravlje nego što se misli. Vitamin Ce se gubi tokom procesa kiseljenja, ali mogu se zato pojačati ostali hranljivi sastojci, poput vitamina grupe B. Vitamini topljivi u mastima u povrću (poput vitamina A u šargarepi) ostaće sačuvani, a vlakna će ostati netaknuta. Kultivisano povrće poput kiselih krastavaca dobija se postupkom fermentacije, a priprema se s rastvorom soli, vode, sirćeta (i šećera što je opciono). Osim što hranu čuva od kvarenja, fermentacija takođe stvara probiotske bakterije kao nusprodukt postupka, koji su vrlo korisni za diversifikaciju flore creva i poboljšanje zdravlja na brojne načine. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu imati uticaja na čišću kožu, bolje imunološko delovanje, povećati zdravlje probavnog sistema i čak smanjiti depresiju. Proces fermentacije podstiče stvaranje dobrih bakterija i uklanjanje onih loših, zbog čega je i toliko rasprostranjena u mnogim tradicionalnim tehnikama pripreme hrane koje potiču još iz doba bez frižidera.
Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava 1/4 šoljice preporučenog dnevnog unosa povrća za taj dan. Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Medicina i nauka u sportu i vežbanju”, ispijanje kiselog soka od krastavaca deluje na grčeve u mišićima kod dehidriranih muškaraca. Samo 1/3 šoljice tog soka potrebna je kako bi ono pozitivno uticalo na bol u mišićima, što može biti posledica delovanja sirćeta na ublažavanje boli. Kiseli krastavci takođe, sadrže prirodne antioksidanse koji se nalaze u svežem voću i povrću, i dok kuvanje može razgraditi neke od tih hranljivih materija osetljivih na toplotu, proces fermentacije zadržava njihov prehrambeni profil i antioksidacijsku snagu. Sok od kiselih krastavaca ima čak i veće količine antioksidansa Ce i E koji se bore protiv slobodnih radikala i koji poboljšavaju imunitet.
Kiseli krastavci mogu pomoći u borbi protiv raka slezene. Istraživanje iz 2014. pokazalo je da je sadržaj probiotika u tradicionalnim japanskim kiselim krastavcima učinkovit u borbi protiv raka slezene kod miševa, što bi moglo dovesti do razvoja novih izlečenja raka kod čoveka u budućnosti. Dobri su i za smanjivanje šećera u krvi. Konzumiranje fermentirane hrane poput kiselih krastavaca uz obrok može pomoći u smanjivanju nivoa šećera u krvi zahvaljujući sadržaju sirćeta, pokazalo je istraživanje iz 2005. godine. Stoga dodavanje kiselih i fermentisanih namirnica obrocima može biti korisno za šećer u krvi, uključujući i ljude koji imaju dijabetes. foto: Sok od krastavaca je tradicionalni narodni lek koji može pomoći u lečenju sindroma „nemirnih nogu”, iako su razlozi za to još uvek nejasni. Ali, visoka koncentracija elektrolita može igrati ulogu u smirivanju tih simptoma. Ovo se odnosi na ljude koji stalno cupkaju nogama dok sede.
Probiotici su mikroorganizmi od kojih ljudi imaju mnogo koristi kada ih konzumiraju. Te korisne bakterije nude sve vrste zdravstvenih koristi, od bolje kože do poboljšanog kardiovaskularnog zdravlja, a fermentisana hrana poput kiselih krastavaca ih je prepuna. Tajna je u tome što kiseli krastavci fermentisani u sirćetu nemaju probiotičke učinke, tako da za maksimalne zdravstvene koristi treba koristiti kisele krastavce fermentisane u rastvoru soli i vode.
S.M. / Izvor: dnevnik.rs