Kravlje, ovčije ili kozje kiselo mleko – ne zna se koje je bolje. Dok prvo reguliše probavu, drugo je prirodni antibiotik, a za treće se veruje da leči jetru i disajne puteve.
KRAVLJE KISELO MLEKO
U sastavu kravljeg kiselog mleka nalaze se proteini, mlečne masti i ugljeni hidrati. Energetska vrednost mu je oko 65 kalorija na 100 grama. Veliki procenat odlazi na proteine koji pružaju osećaj sitosti u stomaku. Bogato je natrijumom, kalcijumom i kalijumom, kao i vitaminima C, A, D, B1 i B12.
Odlično je za probavu
Zbog probiotskih kultura konzumacija konzumacija kravljeg kiselog mleka pogodna je za lečenje problema s varenjem i probavom. Kravlje kiselo mleko ima pozitivne efekte na poboljšanje imuniteta i jačanje celokupnog organizma. Sprečava bolesti srca i krvnih sudova, a može da pomogne u slučaju različitih kožnih oboljenja, ekcema i paradentoze. Ima sposobnost da ublaži simptome PMS-a i delotvorno je u borbi sa nesanicom. Naročito se preporučuje u ishrani starijih osoba i dece jer sprečava nastanak anemije.
RECEPT
Protiv zatvora
Potrebno je
10 listova svežeg spanaća, čaša kiselog mleka
Priprema
Listove spanaća dobro operate i stavite ga u blender, zatim dodajte kiselo mleko, izmiksajte i popijte napitak.
Najbolji rezultati dobijaju se ako se ovaj napitak konzumira ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje.
OVČIJE KISELO MLEKO
Ovčije mleko bogatije je suvom materijom od kravljeg jer sadrži viši procenat masti i belančevina – zbog toga je ono mnogo podesnije za pravljenje kiselog mleka i sireva. Ovčije kiselo mleko smatra se prirodnim antibiotikom i antiseptikom. Takođe, sadrži vitamine B kompleksa i lecitin, a oni doprinose formiranju zdrave kože i kostiju, ali i učestvuju u odbrani organizma od stresa. Ovo kiselo mleko ima blagotvorno dejstvo na rast kose i nogtiju i očuvanje zdravlja zuba.
RECEPT
Za izbacivanje tečnosti iz organizma
U šolju kiselog ovčijeg mleka dodajte iseckanu mirođiju, peršun i korijander. Ovaj ruski eliksir pomaže kod zadržavanja tečnosti u organizmu.
KOZIJE KISELO MLEKO
Kozije kiselo mleko manje je popularno od kravljeg i ovčijeg zbog svog specifičnog ukusa i jakog mirisa. Ipak, ono je najzdravija verzija jer je i koza životinja poznata po svom dobrom zdravlju, izdržljivosti i čistoći.
Kozje mleko je lakše svarljivo od kravljeg te je pogodno za ishranu ljudi koji pate od netolerancije na laktozu iz kravljeg mleka, budući da ovaj protein sadrži samo u tragovima.
Kozje mleko znatno je bogatije esencijalnim amino-kiselinama i proteinima nego kravlje. Odličan je izvor taurina, što ga čini sličnim majčinom mleku. Sadrži fosfolipid kolin koji pospešuje oksidaciju masti u jetri i održava koncentraciju holesterola u krvi. Zbog toga se kozije kiselo mleko preporučuje u lečenju oboljenja jetre, naročito ciroze. Rusi ga piju često jer veruju da jača imunitet i leči plućne bolesti.
RECEPT
Za detoks organizma
Potrebno je
180 ml kozjeg kiselog mleka, 1 kašika kuvane heljde, 1 kašika meda
Priprema
Promešajte kiselo mleko i heljdu i ostavite da stoji na hladnom preko noći. Ujutru promešajte, dodajte kašiku meda i pojedite umesto doručka. Posle ove kaše nemojte jesti ništa najmanje tri sata. Tretman se ponavlja 14 dana.