Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Sastojci:

  • 1 kg krompira 
  • 300 g glatkog brašna 
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
  • 20 šljiva (svežih ili zamrznutih, bez koštica)
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
  • 100 g prezli
  • 50 g maslaca
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta (opciono)

Priprema:

Operite krompir i kuvajte ga u ljusci dok ne omekša (oko 20-30 minuta, u zavisnosti od veličine krompira).

Ocedite krompir, oljuštite ga dok je još topao, i izgnječite ga u pire ili propasirajte kako biste dobili glatku teksturu. Ostavite da se potpuno ohladi.

U ohlađeni pire od krompira dodajte jaje, prstohvat soli i postepeno umešajte brašno. Mesite testo dok ne postane mekano i glatko, ali nemojte preterivati sa brašnom kako testo ne bi bilo tvrdo. Ako je testo lepljivo, pospite još malo brašna, ali pazite da zadržite mekoću.

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu od oko 1 cm. Isecite testo na kvadrate dovoljno velike da u svaki možete staviti jednu šljivu.

Stavite šljivu na sredinu svakog kvadrata, preklopite testo preko nje i oblikujte lopticu, vodeći računa da ivice dobro spojite kako šljiva ne bi iscurila tokom kuvanja.

U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte so i pažljivo spustite knedle u ključalu vodu. Kuvajte knedle dok ne isplivaju na površinu (oko 10 minuta). Izvadite ih rešetkastom kašikom i ocedite.

U tiganju na srednjoj temperaturi otopite Moja Kravica maslac. Dodajte prezle i pržite ih uz stalno mešanje dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Sklonite sa vatre i umešajte šećer i cimet po želji.

Skuvane knedle uvaljajte u pripremljene prezle dok su još tople, tako da budu ravnomerno prekrivene.

Poslužite knedle dok su još tople, uz dodatni posip šećera ili cimet po želji. Po želji ih možete preliti kiselom pavlakom ili šlagom za dodatni ukus.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: