Zrele banane, bilo da su blago zelenkaste ili prezrele sa tamnim flekama, imaju različite efekte na organizam. Nutricionista objašnjava koja je najzdravija opcija za konzumaciju.
Prezrele banane sa tamnim flekama
Što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih tačkica, to je bogatija vitaminima B i C, kalijumom i antioksidantima. Ove banane se lakše vare i prepune su antioksidanata. Potpuno smeđe banane su posebno slatke zbog visokog sadržaja šećera, što ih čini popularnim sastojkom u pripremi kolača.
Zelene banane
Zelenkaste i tvrđe banane sadrže probiotičke bakterije koje su korisne za zdravlje debelog creva. Imaju manje šećera i više skroba u poređenju sa potpuno zrelim bananama. Skrob u ovim bananama pruža duži osećaj sitosti. Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane sadrže većinu ugljenih hidrata koji se postepeno pretvaraju u šećere kako banana sazreva. Zbog toga su bolji izbor za osobe sa povišenim nivoom šećera i dijabetesom.
Žute banane
Zrele, žute banane se lakše vare i bolji su izbor za osobe koje pate od opstipacije. Sve vrste banana su bogate kalijumom, što je korisno za opšte zdravlje. Međutim, osobe sa povišenim nivoom šećera u krvi i dijabetesom trebalo bi da budu oprezne pri konzumaciji banana.