Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Koje lekove može da zameni voće i povrće?

Da, dobro ste pročitali – ne samo u prevenciji, već i u terapiji nekih bolesti voće i povrće može da bude isto tako dobro, ako ne i bolje, od lekova koji se koriste u određene svrhe. A evo i kojih.

Multivitaminske tablete. Niz proučavanja objavljenih u časopisu “Annals of Internal Medicine” zaključilo je da od multivitamina nema zdravstvene koristi. Sa druge strane, osobe koje su konzumirale sedam ili više porcija voća i povrća dnevno imale su 42% manji rizik od preuranjene smrti u odnosu na one koje su jele manje od jedne porcije dnevno – zaključak je objavljen u časoposu Journal of Epidemiology & Community Health. 
“Svi znamo da je zdravo jesti voće i povrće, ali dosad nismo znali koliko je to dobro”, izjavio je vođa ovog istraćivanja, dr Oinlola Oebode. “Jasna poruka glasi: što više voća i povrća jedete, manje je verovatno da ćete umreti u bilo kom životnom dobu. Povrće ima izraženiji efekat od voća, ali je voće isto važno. Ako vam prija da grickate šargarepe ili drugo povrće, to je sjajno, ali će vam isto tako dobro činiti ako pojedete nešto slađe, bananu ili neku drugu voćku.” 
Uzgred, neke voće i povrće ne treba mešati sa određenim lekovima. Opširnije o tome pogledajte ovde
Statini. Istraživači Univerziteta Oksford otkrili su da ako pojedemo samo jednu voćku svakog dana, time značajno snižavamo rizik od srčanog i moždanog udara. Preciznije: “jedna voćka dnevno snizila je rizik od srčanog udara ili šloga za trećinu, tokom perioda od sedam godina”. Poenta – efekat je isti kao da ste uzimali statine, samo bez štetnih efekata. Mnogo ljudi se žale na sporedne efekte statina, uključujući bolove u mišićima, slabost i zamor, a neka istraživanja su ih povezala i sa većim rizikom od dijabetesa. A sporedni efekti voća? Samo pozitivni – više energije, više vitamina i minerala i više zdravih biljnih vlakana u ishrani!
Insulin. Konzumacija bar tri porcije jabuka, borovnica ili grožđa nedeljno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tip 2, u odnosu na one koje jedu malo voća. Dakle, bolje je da nam i ne treba insulin. Što se tiče onih koji već imaju dijabetes, svakako treba da popričaju sa svojim lekarom o tome da li da povećaju količinu voća i povrća i promene ishranu kako bi smanjili potrebu za insulinom. Nekoliko istraživanja ubedljivo je pokazalo da je 90% dijabetičara koji su promenili ishranu i uključili više voća, povrća, orašastih plodava, semenki i mahunarki uspelo da prestane da uzima lekove za dijabetes!
Oprez: ovo što važi za voće, ne važi za voćni sok. Pošto je lišen vlakana i ima visok glikemijski indeks, voćni sok zapravo povećava rizik od dijabetesa za 21 posto!
Lekovi protiv holesterola i visokog pritiska. Prema istraživanju Univerziteta Harvard, ishrana za sniženje holesterola bolja je nego svakodnevno uzimanje statina. Ako hoćete da snizite holesterol, visok krvni pritisak i poboljšate zdravlje organa za varenje, potrebno je da se hranite zdravo, poručuju sa Harvarda, što uključuje jabuke, grožđe, jagode, limune i pomorandže, kvalitetne proizvode od soje, orašaste plodove, mahunarke, ovas i ječam.
Laksativi. Umesto laksativa i sličnih stvari koje se uzimaju u apoteci bez recepta, uzimajte voće i povrće bogato biljnim vlaknima. Jedite jabuke, kruške, breskve i ostalo sa korom. Birajte povrće veoma bogato vlaknima, kao što su kupus, mahunarke, brokoli i cvekle ili rotkve. I naravno, pijte dosta vode.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: