Nedavno istraživanje Univerziteta Skranton iz Pensilvanije pokazalo je da integralne žitarice imaju iznenađujuće veliku količinu polifenola, a da po količini antioksidanasa kukuruz kokičar dolazi u sam vrh!
Istraživači smatraju da su polifenoli u integralnim žitaricama čak važniji od biljnih vlakana za smanjenje rizika od raka i srčanih oboljenja. Ispostavilo se da žitarice sadrže isto toliko, ako ne i više antioksidanasa nego voće i povrće.
Verovali ili ne, ovo istraživanje je sugerisalo da od svih žitarica koje se uobičajeno konzumiraju, često u obliku grickalica, najviše antioksidanasa imaju – kokice (kukuruz kokičar).
Antioksidansi su materije neophodne našem organizmu, koje znatno smanjuju rizik od raka, srčanih oboljenja i drugih tzv. civilizacijskih bolesti.
Dakle, slobodno jedite kokice – naravno, pripremite ih na nekom zdravijem ulju (maslinovom npr) i sa minimalnom količinom soli….
Preuzeto: Zdravahrana.com