fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Kokosov sirup

Kokosov sirup, ili kokosov nektar je prirodni zaslađivač koji se dobija od slatkog soka sakupljenog iz debljih stabljika ili izdanaka kokosa u cvatu.

Tečnost koja se tako dobije se dalje podvrgava isparavanju na niskim temperaturama, dok se ne dobije gusti sirup koji je sladak, niskog glikemijskog indeksa i bogat nutrijentima. Za razliku od nekih drugih sirupa, koji moraju da se podvrgnu visokim temperaturama da bi se koncentrisala njihova gusta i slatka sadržina, kokosov sirup se zagreva maksimalno na 40 do 43oC, tako da se može smatrati sirovim, potpuno prirodnim zaslađivačem. Ukus ovog sirupa ne liči na ukus kokosa, već pre podseća na melasu koja se dobija preradom šećerne trske, ali je manje sladak.

images (1)

Čist kokosov sirup je prirodan zaslađivač sa niskim glikemijskim indeksom i stoga je pogodan za dijabetičare zbog veoma niske količine šećera koja se apsorbuje u krv. Bogat je izvor minerala, 17 aminokiselina, vitaminom C, kompleksom vitamina B grupe i ima skoro neutralnu ph vrednost.

Kokosov sirup nastaje tako što se zagreva kokosov nektar. Ovim postupkom kokosov nektar postaje gust sirup braonkaste boje sa prijatnim ukusom karamele. U Šri Lanki je poznat i kao kokosov med. Kokosov sirup poboljšava detoksikaciju i ubrzava metabolizam.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: