Kokosovo ulje je izuzetno zdravo za mozak, a razna istraživanja su pokazala da čak može poboljšati pamćenje kod ljudi sa blagim kognitivnim poremećajem.
Kokosovo ulje spada u najbolje izvore srednjelančanih masnih kiselina, koje mozak može da koristi kao rezervni izvor energije. Srednjelančane masne kiseline se daleko lakše razlažu od uobičajenih masnoća, tako da mogu da se koriste u kritičnim slučajevima, kao što je nedovoljno snabdevanje mozga energijom. To je posebno značajno za osobe obolele od Alchajmerove bolesti. U tom slučaju, ketoni koji nastaju razlaganjem srednjelančanih masnih kiselina iz kokosovog ulja postaju primarni izvor energije za mozak.
- Srednjelančane masne kiseline iz kokosovog ulja, i ketonska tela koja od njih nastaju, mogu da zaštite mozak i ublaže tegobe neuroloških oboljenja, uključujući sve oblike demencije, Parkinsonovu bolest, pa čak i moždani udar;
- Utvrđeno je da konzumacija kokosovog ulja smanjuje beta-amiloidne naslage koje su povezane sa Alchajmerovom bolešću;
- Srednjelančane masne kiseline odlažu posledice starenja mozga obezbeđujući mu gorivo koje mu je neophodno da popravi oštećenja;
- Korišćenje srednjelančanih masnih kiselina može da poboljša pamćenje osoba sa blagim kognitivnim poremećajem u rok od 90 minuta od konzumacije;
- Kaprilna kiselina, koja je sastojak kokosovog ulja, poseduje svojstva koja deluju protiv starenja mozga, protiv autizma i protiv Alchajmerove bolesti.
Piše: Vanja