Sastojci za koru:
- 240 g glatkog brašna T400
- 120 g putera
- 1 jaje
- 80 g šećera
- 2 vanilina šećera
- 50 g mlevenih pistaća ili badema
Sastojci za fil:
- 600 ml mleka
- 150-180 g šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 3 pune kašike gustina
- 800 g milerama
- 1 kašika maka
- 200 ml mlečne slatke pavlake
- 200 g svežih borovnica
- 2-3 kašike mlevenih pistaća ili badema
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 °C. Okrugli kalup prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje. Da bi se papir bolje zalepio za dno i ivice kalupa možete ga premazati sa malo ulja ili putera. Napravite testo za kolač tako što ćete pomešati brašno, pistaće, šećer i vanilin šećer. Dodajte omekšali puter i jaje pa zamesite testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom rastanjite testo pa ga prebacite u kalup i utisnite u dno i ivice. Višak testa isecite. Možete ga premesiti i sačuvati za keksiće. Kalup sa testom stavite u frižider dok pripremite fil.
U šerpu stavite mleko, šećer, vanilin šećer i gustin. Sve izmešajte pa stavite na ringlu da provri. Kada provri, počnite sa mešanjem i smanjite jačinu. Kuvajte 4-5 minuta uz stalno mešanje dok ne dobijete gusti krem. Sklonite sa vatre, dodajte mileram, mak i slatku pavlaku. Sve izmešajte pa izlijte u kalup sa testom. Pecite oko 90 minuta u zagrejanoj rerni.
Ispečeni kolač izvadite iz rerne i stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Nakon toga, dok je kolač još uvek u kalupu, stavite ga u frižider i držite do sutra. Pre serviranja ga pospite svežim voćem i pistaćima, po želji.
PRIJATNO!