Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kolač sa mileramom i borovnicama

Kolač sa mileramom i borovnicama

Sastojci za koru:

  • 240 g glatkog brašna T400
  • 120 g putera
  • 1 jaje
  • 80 g  šećera
  • 2  vanilina šećera
  • 50 g mlevenih pistaća ili badema

Sastojci za fil:

  • 600 ml  mleka
  • 150-180 g šećera
  • 2 kesice  vanilinog šećera
  • 3 pune kašike gustina
  • 800 g  milerama
  • 1 kašika maka
  • 200 ml mlečne slatke pavlake
  • 200 g svežih borovnica
  • 2-3 kašike mlevenih pistaća ili badema

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 °C. Okrugli kalup prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje. Da bi se papir bolje zalepio za dno i ivice kalupa možete ga premazati sa malo ulja ili putera. Napravite testo za kolač tako što ćete pomešati brašno, pistaće, šećer i vanilin šećer. Dodajte omekšali puter i jaje pa zamesite testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom rastanjite testo pa ga prebacite u kalup i utisnite u dno i ivice. Višak testa isecite. Možete ga premesiti i sačuvati za keksiće. Kalup sa testom stavite u frižider dok pripremite fil.

U šerpu stavite mleko, šećer, vanilin šećer i gustin. Sve izmešajte pa stavite na ringlu da provri. Kada provri, počnite sa mešanjem i smanjite jačinu. Kuvajte 4-5 minuta uz stalno mešanje dok ne dobijete gusti krem. Sklonite sa vatre, dodajte mileram, mak i slatku pavlaku. Sve izmešajte pa izlijte u kalup sa testom. Pecite oko 90 minuta u zagrejanoj rerni. 

Ispečeni kolač izvadite iz rerne i stavite na rešetku za hlađenje. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Nakon toga, dok je kolač još uvek u kalupu, stavite ga u frižider i držite do sutra. Pre serviranja ga pospite svežim voćem i pistaćima, po želji.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: