Naučnici tvrde da u suštini nije bitno koliko čokoladu često jedete već koju. Naravno, ni ovo ne znači da treba da je konzumirate jednako kao hranu.
U principu je najbolje količinu rasporediti na više vremenskih intervala, to jest nekoliko puta na dan uzmite po kockicu čokolade i na taj način se necete “predozirati šećerom”. Preporučeni unos ovog slatkog zadovoljstva je 3.5 do 7 grama dnevno.
Međutim, problem je u tome što čak i najzdravije crne čokolade sadrže aditive koji su štetni za naš organizam, stoga morate biti pažljivi pri izboru ove poslastice.
Treba da znate sledeće:
– čokolada treba da sadrži što veći procenat kakaa 70% ili više
– bilo bi poželjno da je što manje obrađena, to jest da sadrži što manje šećera
– mlečna čokolada nije dobar izbor jer sadrži pasterizovano mleko
– bela čokolada takođe sadrži visok nivo šećera
– tamna čokolada je najbolji izbor.
Mi prosto ne možemo odoleti ovoj slatkoj poslastici. Razlog tome je što sadrži jedinjenje feniletilamin i izaziva emotivnu euforiju.
Prosto, dok jedemo čokoladu srećni smo. Stoga, podelite vašu “sreću” na nekoliko dnevnih termina i bićete zadovoljne i zdrave!
Preuzeto: srbijadanas.com