Iako se ishrana koja je bazirana na voću i povrću smatra zdravom po organizam, postavlja se pitanje da li je onda i “brza hrana” u vegetatrijanskoj varijanti, zdravija?
Naučnici navode, da jelo nije nužno i zdravo, ako je vegetarijansko. Naime, vegetarijansko jelo može da sadrži podjednak broj kalorija, zasićenih masti i soli.
Britanski nutricionisti ističu, da je potrebno obratiti pažnju na sastojke određenog jela. Iako su voće i povrće bogati vlaknima i proteinima, dodatni začini, kao i mlečni prozivodi mogu uticati na povećanje kalorične vrednosti i povećanje soli.
Prženo ili grilovano?
Nutricionista Šeron Palmer, ističe, da vegetarijanski obrok koji je pripremljen u fritezi uz kombinaciju sira, soseva i veliku količinu pomrfrita, nije najzdravija varijanta. Preporučuje pripremanje povrća grilovanjem.
Poznati vegi sendvič falaful, ima dvostruko više kalorija i soli, a čak istu količinu zasićenih masti, kao i “big mek”.
Takođe, čest unos pomfrita, koji spada u vegetarijansku ishranu, nije zdrav.
Savetuju se obroci koji sadrže dosta voća i povrća, poput raznih salata, integralne žitarice i integralna peciva, kao i vegetarijanska pljeskavice uz malu količinu sira ili sosa.