Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kombuha, zdravi napitak

Kombuha je prirodni fermentisani napitak koji stvara simbiotska kultura bakterija i gljivica koja formira providni gel. Ovaj napitak koristi se preko 2000 godina za poboljšanje opšteg zdravlja i borbu protiv infektivnih i hroničnih bolesti.

Kombuha se obično proizvodi koristeći kao podlogu za fermentaciju zaslađeni zeleni ili crni čaj. Sladi se šećerom, mada najfiniji procesi fermentacije koriste sirup šećerne trske ili med; ipak, suviše meda može da naruši stabilnost bakterijske kulture. Većina upotrebljenog šećera biće konvertovano u organske kiseline koje smanjuju telesnu reakciju na šećer, tako da je kombuha veoma niskog glikemijskog indeksa i ne deluje inflamatorno. 
Kombuha gljiva je plutajući komad fobrozne celuloze koje sadrži korisne mikroorganizme, od kojih je najveća količina bakterije Gluconacetobacter xylinus. Ako te gljive ima u napitku koji koristite, to znači da je kombuha napitak aktivan i živa. Ako nedostaje, to ukazuje da je napitak pasterizovan ili prerađen. 

Kiselost kombuha napitka sprečava da se ona zagadi plesnima i bakterijskim sporama iz vazduha. Smatra se, takođe, i da bakterije i gljive iz kombuhe proizvode molekule koji imaju antimikrobno dejstvo, koji takođe sprećavaju kontaminaciju.
Kultura kombuhe obično sadrži mnogo sortii korisnih kvasaca koji fermentišu šećer u alkohol. Jedan od sojeva bakterija koje sadrži, Gluconacetobacter xylinus, fermentiše alkohol iz kvasaca u sirćetnu kiselinu. To smanjuje sadržaj alkohola u kombuha napitku, a povećava sadržaj probiotičkih produkata (korisnih bakterija)

Hranljiva i zdrava
Kombuha obiluje jedinstvenim nutrijentima. Sadrži razne organske kiselina, aktivne enzime, aminokiselina i polifenolne antioksidanse. Među njima su i sirćetna kiselina, butirička kiselina, usnička kiselina, oksalna kiselina, malička kiselina, glukonička kiselina i mlečna kiselina. Sadrži takođe aktivne enzime i probiotike. Zdravstvene koristi od kombuhe su brojne, a u njih spadaju:


Poboljšava funkciju zglobova

Kombuha je bogata glukozaminima koji pomažu održavanju hrskavičave strukture i sprečava degeneracij u zglobova. Glukozamini povećavaju nivo proizvodnje hijaluronske kiseline u zglobovima, a ova kiselina vezuje i hiljadu puta više vlage od svoje mase unutar šupljine zgloba. To omogućava dobar volumen hrskavice zgloba, vlaženje, podmazivanje i savitljivost, a istovremeno štiti i od oštećenja slobodnim radikalima. 

Poboljšava varenje i imunitet
Kombuha je bogata probiotičkim bakterijama i kvascima koji u crevima štite od parazita i patogenih organizama. Posebno je dobra da smanji rast kandide, da poboljša varenje i asimilaciju hranljivih materija. Kombuha, u stvari, jača imunitet time što creva snabdea korisnim mikroorganizmima i antioksidantnim enzimima. 

Pomaže čišćenju organizma
Ovaj napitak, koji je toliko bogat enzimima i organskim kiselinama pomaže detoksikaciji tela. To smanjuje opterećenje pankresa, jetre i bubrega i pomaže telu da se oslobodi metaboličkog i drugog otpada. Pomaže i da se neutrališu kancerozne ćelije, zato što je kombuha je bogata glukaronskom kiselinom koja poseduje antikancerogena svojstva. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: