Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Kompot za početak proleća

Kompot je jedan od prirodnih načina konzerviranja voća za zimu. Deo je kulinarske tradicije mnogih zemalja Srednje i Istočne Evrope, kao i Balkana. Slede recepti sa nekoliko neobičnih, zdravih i ukusnih kompota. Oni spadaju u zdrave namirnice i trebamo ih češće koristiti u našoj ishrani.

Prolećni voćni kompot za 6 osoba
Potrebno je: 200g ananasa iz konzerve (sa sokom), 300g smokvi iz konzerve, u sirupu, 200g breskvi iz konzerve (sa sirupom ili sokom), 200g kajsija iz konzerve (sa sirupom ili sokom), 200g trešanja iz konzerve (sa sirupom), 200g tropskog voća iz konzerve (sa sokom), 1/4 šolje soka isceđenog od limuna, 1/4 šolje svežih listova nane + grančice za ukrašavanje, 2 kašike iseckanog svežeg korena đumbira, gazirana mineralna voda po potrebi, 1 šolja prepečenih badema za ukrašavanje.

Priprema: procedite voće, ali ostavite po 1 šolju soka ili sirupa od svakog voća. Pomešajte te tečnosti, sok od limuna, iseckane listiće nane i iseckani đumbir. Dodajte voće i promešajte. Ostavite da odstoji u frižideru, u pokrivenoj posudi, 1-3 sata. Neposredno pred serviranje, dodajte gaziranu mineralnu vodu po želji. Sipajte u činije ili šolje i ukrasite grančicama nane i bademom.

Kompot od suvog voća za 6 porcija
Potrebno je: po 1 šolja suvih šljiva, suvih smokava i suvih kajsija, 1/2 šolje suvih brusnica ili suvog grožđa, 1 štapić cimeta, 10 celih zrna najgvirca, 10 celih karanfilića, 2 trake  (8cm) kore pomorandže, 1 šolja soka od pomorandže, za ukrašavanje – 1 pomorandža podeljena na kriške.

Priprema: pomešajte suvo voće i začine, sok od pomrandže i 3 šolje vode. Ostavite da provri, pokrijte, smanjite vatru i krčkajte dok voće ne omekša, oko 20 minuta. Izbacite začine, ostavite da se ohladi i poslužite ukrašeno kriškama pomorandže. 

Ovo su neki od recepata, kompote možete praviti sa raznovrsnim voćem po želji. Naše zdravlje treba biti na prvom mestu!!

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: