Kora voća i povrća često ima više hranljivih sastojaka od samog ploda. Naravno, pod uslovom da nađete neprskano, jer se pesticidi kojima se konvencionalno gajeni poljoprivredni proizvodi tretiraju često zadržavaju upravo u kori.
„Kora sadrži i tri do četiri puta više vlakana od same voćke. Takođe, sadrži i antioksidante i vitamine, a siromašna je kalorijama i šećerima“, kaže Kimberli Snajder, autorka knjige The Beauty Detox Foods. Kod nekih voćki, npr. jabuka, sasvim je prirodno da jedemo koru. Krompir se takođe može pojesti sa ljuskom, pogotovo ako nađete neprskan. Unutrašnji (beli) deo kore lubenice i dinje takođe se može jesti bez problema. Šargarepa, umesto da se ostruže, može se dobro očistiti četkom za povrće (široko u upotrebi u makrobiotici).
Što se tiče limuna, pomorandže, kivija i banane, ma koliko da je njihova kora zdrava, bolje je da je ne koristite, pošto se ove voćke najviše prskaju. Naravno, drugo je ako možete da nađete organski gajene ili neprskane primerke, ali kod nas je to veoma teško.
Lubenica
Kora lubenice (beli deo) sadrži vitamine C i B6 i citrulin, aminokiselinu koja pomaže u širenju krvnih sudova i poboljšavanju cirkulacije.
Dodajte beli deo kore lubenice u sokovnik zajedno sa sočnim crvenim delom.
Bundeva
Kora bundeve bogata je cinkom (između ostalog, važan za zdravlje kože i noktiju) i beta karotinom koji štiti od srčanih bolesti. Sastružite deo kore najbliži pulpi, kako biste dobili više hranljivih sastojaka.
Semenke bundeve su odličan izvor omega 6 masnih kiselina koje su važne za zdravlje mozga.
Krompir
Ljuska jednog krompira veličine pesnice obezbeđuje polovinu preporučenih dnevnih doza rastvorljivih vlakana, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka i vitamina C.
Kada pravite pire ili čips, ne ljuštite krompir.
Beli luk
Ljuska belog luka sadrži šest antioksidanata pokazalo je jedno japansko istraživanje. Ljuštenjem čenova belog luka uklanjate fenilpropanoid, antioksidant koji pomaže u borbi protiv starenja i štiti srce.
Dodajite jelima čenove belog luka u ljusci, ili ih ispecite u rerni (prelivene maslinovim uljem).
Brokoli
Drške brokolija takođe nemojte bacati, samo jedna drška sadrži više od preporučene dnevne doze vitamina C. Najbolje ih je kratko propržiti, a posebnu pažnju obratite na unutrašnji deo drške koji je mekši od spoljašnjeg.
Jabuke
Ne ljuštite jabuke – kora jabuke sadrži gotovo sav kvercetin (važan antioksidant) koji ima ovo voće.
Šargarepa
Ne stružite šargarepu, jer ćete tako povećati količinu beta karotina koju unosite, čime štitite oči, kožu i imunitet.
Semenke i jezgro voća
Ne zaboravite ni jezgro voća i semenke! Jezgro ananasa je manje sočno, ali je veoma hranljivo i bogato enzimom bromelainom koji deluje protiv upala i čisti organizam. Mala količina semenki papaje deluje protiv parazita i bakterija i pomaže u detoksikaciji jetre.
Preuzeto: Zdravahrana.com