Ovaj donekle potcenjeni začin izuzetno povoljno deluje na opšte zdravlje. Kašičica korijandera dnevno smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i nekih drugih problema.
Seme korijandera ima značajan antiupalni efekat. Korijander pomaže da se ublaže nadimanje, gasovi i drugi simptomi upale organa za varenje. Osim što smiruje organe za varenje, korijander poboljšava apsorpciju nutrijenata iz drugih namirnica koje koristite.
Istraživanja su takođe ukazala da semenke i listovi korijandera mogu da zaštite jetru i bubrege od toksičnih efekata stranih supstanci u organizmu i da ublaže reakciju na trovanje hranom.
Korijander povoljno deluje na kardiovaskularno zdravlje na dva načina. On sadrži nekoliko organskih kiselina koje kontrolišu nivo, tzv. “lošeg” holesterola) u organizmu, povećavajući istovremeno količinu (ili “dobrog” holesterola).
Neka istraživanja su takođe ukazala da korijander može da poboljša efikasnost insulina. On podstiče pankreas da luči insulin i tako doprinosi normalizaciji nivoa šećera u krvi.
Kako se koristi?
Mleveno seme korijandera je izvrstan dodatak pecivima, supama, jelima od povrća i mahunarki. Sveže lišće korijandera, koje veoma podseća na lišće peršuna, može da se dodaje u supe, salate ili jela od povrća.
Piše: Vanja