Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Koristite li kardamon?

Ako ne, možda biste mogli da počnete. Ovaj aromatični, slatkasti začin pomaže varenje, osvežava dah, a povoljno deluje i na krvni pritisak i nivoe šećera u krvi.

Kardamon daje veoma lepu aromu hrani i napicima. Može se dodavati u čaj i kafu. Može se koristiti u pripremi hlebova, kolača i pita. Takođe, može da se doda u kuvani ili prženi pirinač, kao i u ljutkaste recepte od povrća koji se zajedničkim imeno nazivaju “kari”.
A evo dodatnih razloga da uključite kardamon u ishranu.
Odličan izvor mangana. Kašičica kardamona sadrži 80% preporučenog dnevnog unosa ovog mikroelementa. Ovaj mikroelement pomaže formiranju vezivnog tkiva i kostiju.
Deluje antibakterijski. Kardamon deluje protiv patogenih mikroorganizama koji se često razvijaju u ustima, kao što su Streptococcus mutans i Candida albicans, koji mogu da izazovu neprijatan zadah iz usta. Zahvaljujući tome, kardamon doprinosi i zdravlju zuba (sprečavanju karijesa).
Doprinosi sniženju povišenog pritiska. Jedno istraživanje Medicinskog fakulteta RNT pokazalo je da uzimanje tri grama kardamona, podeljenog na dve dnevne doze tokom 12 nedelja smanjilo sistolni, dijastolni i srednji krvni pritisak i povećalo antioksidansni status tela za 90%.
Doprinosi regulaciji nivoa šećera. Istraživanja pokazuju da dijabetičari imaju nizak nivo mangana u organizmu. Kardamon je sjajan izvor mangana, pa može doprineti regulaciji nivoa šećera u krvi.
Ima antikancerogena svojstva. Istraživanja su pokazala da kardamon smanjuje upale, koči rast ćelija raka debelog creva i podstiče apoptozu (ćelijsku smrt) malignih ćelija. Jedno drugo istraživanje je pokazalo da kardamon podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, tj. prirodnih eliminatora malignih ćelija. I još, istraživanja sugerišu da svakodnevna konzumacija kardamona može doprineti prevenciji raka dojke, jajnika i prostate.

Preuzeto: Zdravahrana.com

 

Tagovi:
Pročitajte još: