Sastojci:
- 600 g očišćene muskatne tikvice
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 list lovora
- po ukusu suvi biljni začin
- beli luk u granulama
- vlašac
- ruzmarin
- peršun
- so
Priprema:
Muskatnu tikvu oljuštiti, odstraniti semenke, pa iseći na kocke. Šargarepu i luk krupnije iseckati. Na dve kašike maslinovog ulja propržiti minut – dva crni i beli luk, a zatim dodati šargarepu, tikvu, naliti vodom, dodati list lovora i kuvati dok šargarepa i tikva ne omekšaju, oko pola sata. Povrće izvaditi i izblendati, pa vratiti u vodu u kojoj se kuvalo. Dodati začine po ukusu.Poslužiti toplo uz pavlaku i krutone (premazati ih maslinovim uljem, posuti začinima i peći desetak minuta na 180 °C).
Krmenadle na kajmaku sa pireom
Sastojci:
- 4 komada svinjskih krmenadla
- 100 ml pavlake
- 5 komada kiselih krastavčića
- 2 kuvana jajeta
- 2 čena belog luka
- 1 struk mladog luka
- 50 g maslaca
- 1 kašičica bibera
- 1 kašika suvih biljnih začina
- 150 g kajmaka
- 4 veća krompira
- 300 ml mleka
- 2 kašike ulja
- so i biber po ukusu
Priprema:
Krmenadle istucite, pospite ih suvim biljnim začinom, posolite i pobiberite s obe strane. Pržite ih na rastopljenom maslacu, pa izvadite iz šerpe. U masnoću od prženja dodajte seckani beli luk, biber i oko decilitar vode. Dodajte izrendana jaja i suvi biljni začin. Potom u šerpu vratite ispržene krmenadle, poklopite i ostavite da se dinstaju. Nalijte pavlaku i iseckane kisele krastavce. Obarite krompir, izgnječite ga i pomešajte sa mlekom, kajmakom i suvim biljnim začinom. U pire umešajte sitno iseckana pera mladog luka i služite uz krmenadle.
Rolat sa jagodama
Sastojci:
- 1 banana
- 200 g sitno izdrobljenog keksa
- 2 kašike kakaoa
- 250 g krem sira
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 dl kreme za šlag
- 7 kom većih jagoda
Priprema:
Izgnječiti bananu viljuškom, dodati keks i kakao, pa dobro sjediniti rukom, te na foliji rastanjiti u ploču. Umutiti šlag i spojiti ga sa sirom i šećerom i premazati po ploči. Poređati jagode po ivici i uviti u rolat. Uviti u foliju i ostaviti u frižideru bar 2 sata.
Prijatno!