Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Krem čorba

Nedeljni ručak

Sastojci:

  • 600 g očišćene muskatne tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 list lovora
  • po ukusu suvi biljni začin
  • beli luk u granulama
  • vlašac
  • ruzmarin
  • peršun
  • so

Priprema:

Muskatnu tikvu oljuštiti, odstraniti semenke, pa iseći na kocke. Šargarepu i luk krupnije iseckati. Na dve kašike maslinovog ulja propržiti minut – dva crni i beli luk, a zatim dodati šargarepu, tikvu, naliti vodom, dodati list lovora i kuvati dok šargarepa i tikva ne omekšaju, oko pola sata. Povrće izvaditi i izblendati, pa vratiti u vodu u kojoj se kuvalo. Dodati začine po ukusu.Poslužiti toplo uz pavlaku i krutone (premazati ih maslinovim uljem, posuti začinima i peći desetak minuta na 180 °C).

Krmenadle na kajmaku sa pireom

Sastojci:

  • 4 komada svinjskih krmenadla
  • 100 ml pavlake
  • 5 komada kiselih krastavčića
  • 2 kuvana jajeta
  • 2 čena belog luka
  • 1 struk mladog luka
  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašika suvih biljnih začina
  • 150 g kajmaka
  • 4 veća krompira
  • 300 ml mleka
  • 2 kašike ulja
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Krmenadle istucite, pospite ih suvim biljnim začinom, posolite i pobiberite s obe strane. Pržite ih na rastopljenom maslacu, pa izvadite iz šerpe. U masnoću od prženja dodajte seckani beli luk, biber i oko decilitar vode. Dodajte izrendana jaja i suvi biljni začin. Potom u šerpu vratite ispržene krmenadle, poklopite i ostavite da se dinstaju. Nalijte pavlaku i iseckane kisele krastavce. Obarite krompir, izgnječite ga i pomešajte sa mlekom, kajmakom i suvim biljnim začinom. U pire umešajte sitno iseckana pera mladog luka i služite uz krmenadle.

Rolat sa jagodama

Sastojci:

  • 1 banana
  • 200 g sitno izdrobljenog keksa
  • 2 kašike kakaoa
  • 250 g krem sira
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 dl kreme za šlag
  • 7 kom većih jagoda

Priprema:

Izgnječiti bananu viljuškom, dodati keks i kakao, pa dobro sjediniti rukom, te na foliji rastanjiti u ploču. Umutiti šlag i spojiti ga sa sirom i šećerom i premazati po ploči. Poređati jagode po ivici i uviti u rolat. Uviti u foliju i ostaviti u frižideru bar 2 sata. 

Prijatno!


Tagovi:
Pročitajte još: