Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Predlažemo vam za nedeljni ručak

Recept

Sastojci:

  • 1 mali crni luk
  • 2 šargarepe
  • 1 koren peršuna
  • oko 50g korena celera
  • 1 čen belog luka
  • 2 manja krompira
  • 100g svežeg spanaća
  • malo ulja i kašika putera
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Crni luk iseći pa staviti sa uljem i puterom u šerpu. Dinstati dok luk ne omekša uz povremeno dodavanje vode i mešanje. U međuvremenu oljuštiti šargarepu, celer i pešrun pa sve sitno iseckati da se što brže skuva. Kada je luk omekšao dodati isečenu šargarepu, celer i peršun pa kratko propržiti uz stalno mešanje. Beli luk sitno iseckati pa dodati u šerpu i pržiti tek toliko da pusti aromu. Naliti litar i po vode i nastaviti sa kuvanjem. Krompir oljuštiti pa iseći na kockice, što sitnije da bude što pre skuvan. Dodati krompir u čorbu, poklopiti – ali ne skroz, pa kuvati dok krompir ne omekša. Kada je krompir omekšao začiniti čorbu solju i biberom pa dodati opran spanać. Poklopiti, kuvati 3-4 minuta da se spanać skuva pa skloniti sa ringle. Čorbu izmiksati štapnim mikserom ili prebaciti u blender pa izblendirati do kremaste teksture. Vratiti na ringlu još minut ili dva, dok ne provri pa skloniti sa vatre. 

Karamelizovana slatka piletina

Sastojci:

  • 480 g pilećeg filea
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice đumbira
  • ¼ kašičice kumina
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašika ulja sa belim lukom
  • sok od polovine limete
  • 1 kašika putera

Preliv:

  • 2 kašike džema od šipurka
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1 čen belog luka
  • 50 ml vode

Salata:

  • 1 manja šargarepa
  • 100 g icebreg salate
  • 1 čen belog luka
  • nekoliko grančica svežeg peršuna
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • prstohvat susama
  • ½ kašičice tucane paprike

Priprema:

Meso isecite na kocke i stavite u činiju. Stavite začine. Umesto mlevenog đumbira možete da koristite i komadić svežeg đumbira koji ste iseckali na sitno. Izmešajte pa stavite na zagrejan tiganj u kojem ste rastopili puter toliko da je počeo blago da rumeni. Rasporedite meso tako da svaki komad bude jednom stranom prilepljen za dno. Pržite, bez mešanja nekoliko minuta, da meso porumeni. Zatim okrenite na drugu stranu i ostavite još nekoliko minuta, da opet fino porumeni. U činiji pomešajte džem, soja sos, balzamiko sirće, vodu i beli luk. Prelijte preko pržene piletine i dobro izmešajte da svaki komad mesa bude u sosu. Sklonite sa vatre.

U međuvremenu pripremite salatu. Iceberg isecite na trakice a šargarepu isecite na tanke trakice ljuštilicom. Stavite u činiju zajedno sa listićima peršuna i seckanim belim lukom. Dodajte začine, ulje i sirće i prstima blago izmešajte da se sastojci sjedine. Poslužite salatu uz meso koje ste posuli susamom i mladim lukom i dodajte krišku limete.

Sorbet od lubenice

Sastojci:

  • 100 g smeđeg ili običnog šećera
  • 80 ml vode
  • 800 g lubenice isečene na kockice i očišćene od semenki
  • nekoliko listića sveže nane ili mente
  • 2 kašike šećera sa hibiskusom 

Priprema:

Od šećera i vode skuvajte sirup, tek toliko da se šećer otopi. Stavite sa strane da se prohladi. Lubenicu, zajedno sa nanom i šećerom sa hibiskusom, stavite u blender i izblendajte da dobijete ujednačenu kašu. Pomešajte sa pripremljenim šećernim sirupom i razlijte u posudu koju možete staviti u frižider. Kada se sorbet smrzne, gulite kašikom i servirajte u kornet ili desertnu čašu.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: