Za 4 porcije, potrebno je: ¼ paklice putera, šolja seckanog crnog luka, 2 šolje sitno seckanih stabljika celera*…
… veliki čen velog luka, sitno iseckan, 1/3 šolje brašna, 1,5 šolja vode, 1,5 šolje punomasnog mleka, ½ kašičice smeđeg šećera, soli i bibera po ukusu.
Priprema
U šerpi rastopite puter na srednjoj vatri i na njemu krčkajte seckani celer, luk i beli luk dok ne postanu providni, 5-7 minuta. Dospite brašno i krčkajte još minut. Dospite vodu i mleko, pa mešajte sve dok ne dobijete glatku mešavinu. Pojačajte vatru dok mešavina ne počne da ključa, pa smanjite vatru na srednju. Dodajte šećer, so i biber pa ostavite sve da se krčka, otklopljeno, još 15 minuta. Poslužite toplo. (Ako je ne potrošite odmah, ova supa može da stoji u frižideru do 3 dana.)
Preuzeto: Zdravahrana.com