Italijanska panakota prelivena sosom od jagoda
Sastojci:
• 500 ml slatke pavlake
• 200 ml mleka
• 5 kašika šećera
• 1 kesica vanil šećera
• 1 kesica želatina
• 4 kašike vode
Za preliv:
• 300 g jagoda
• 300 ml vode
• 5 kašika šećera
• 30 g gustina
Priprema:
Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko i šećer, pa zagrevajte na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, dok ne provri. Kada provri sklonite sa šporeta, dodajte vanil šećer i želatin, pa mešajte dok se sve u potpunosti ne sjedini, a želatin ne otopi. Smesu sipajte u šolje ili čaše, ostavite da se prohladi, pa ih prebacite u frižider. Za preliv u šerpicu stavite jagode i šećer, pa prelijte sa vodom. Zagrevajte i mešajte dok ne provri, a potom dodajte gustin. Kuvajte nekoliko minuta, na niskoj temperaturi uz konstantno mešanje. Kada se smesa ohladi, prelijte je preko stegnute panakote i ponovo sve staviti u frižider da se skroz ohladi pre služenja.
Prijatno!