Krompir ima da ponudi mnogo više nego samo ugljene hidrate i kalorije. To je svakako važna zimska namirnica, u sezoni kad nema dostupnog svežeg povrća.
Krompir je veoma lak za varenje, zato je odličan za ishranu obolelih i rekonvalenscenata, beba i drugih koji ne mogu da dobro vare čvrstu hranu, ali im je potrebna energija. Sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa, kao i kalijum, magnezijum, fosfor i cink.
U tradicionalnoj medicini se smatra da kombinacija hranljivih sastojaka u krompiru (vitamina, kalcijuma i magnezijuma) pomaže u olakšavanju simptima reume. Za to je posebno dobra voda od kuvanja krompira.
Krompir je dobar protiv upala, spoljašnjih i unutrašnjih, Pošto sadrži vitamin C, kalijum i vitamin B6, može da olakša simptome upale creva i organa za varenje uopšte. Dobar je za one koji imaju ulceracije (čiriće) u ustima.
Krompiri takođe sadrže i znatnu količinu dijetnih vlakana.
Krompir je takođe odlična namirnica za one koji pate od dijareje, jer se veoma lako vari i sadrži veoma blage sirove materije.
Krompiri su najbolji pečeni ili kuvani u ljusci, jer tako zadržavaju najviše hranljivih materija.
Naravno, ne treba preterivati sa krompirima, jer ukoliko se tokom dugog vremena jedu samo krompiri, to povećava kiselost organizma.
Preuzeto: Zdravahrana.com