Krompir smanjuje upale

Die Europäische Kommission hat Amflora, die gentechnisch optimierte Stärkekartoffel der BASF, für die kommerzielle Nutzung in Europa genehmigt. Damit kann die Kartoffel für die Erzeugung industrieller Stärke eingesetzt werden. Amflora, BASF's genetically optimized starch potato, has been approved by the European Commission for commercial application in Europe. The potato can now be used for the production of industrial starch.

Krompir je trajna zeljasta biljka s razgranatom, do 1 m visokom nadzemnom stabljikom, tzv. “cimom” koja nosi listove, i s brojnim podzemnim vriježama na čijim krajevima se nalaze gomolji, poznatiji pod nazivom krompir. Potiče s obronaka Anda i sve do 16. veka nije bio poznat u Evropi. Ispočetka se uzgajao kao ukrasna biljka da bi zbog porasta stanovništva i epidemija gladi počeo biti korišten za prehranu.

Krompir ima da ponudi mnogo više nego samo ugljene hidrate i kalorije. To je svakako važna zimska namirnica, u sezoni kad nema dostupnog svežeg povrća.

Krompir je veoma lak za varenje, zato je odličan za ishranu obolelih i rekonvalenscenata, beba i drugih koji ne mogu da dobro vare čvrstu hranu, ali im je potrebna energija. Sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa, kao i kalijum, magnezijum, fosfor i cink. 
Kod krompira je posebno dobra voda, koja je dobija prilikom kuvanja krompira. 

images (1)
Krompir je dobar protiv upala, spoljašnjih i unutrašnjih, Pošto sadrži vitamin C, kalijum i vitamin B6, može da olakša simptome upale creva i organa za varenje uopšte. Krompiri takođe sadrže i znatnu količinu dijetnih vlakana. . 
Krompiri su najbolji pečeni ili kuvani u ljusci, jer tako zadržavaju najviše hranljivih materija. Služe kao prilog mnogobrojnim jelima.

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply