Krompir i nega lica

Poznato je da obloge od krompira ublažavaju tamne podočnjake, ali krompir može i da pomogne kod drugih problema sa kožom. Glavni sastojak krompira je skrob (koji može da pomogne u isceljenju oštećenih ćelija kože), ali on sadrži i značajne količine kalijuma, vitamina B6 i C (koji čisti kožu i deluje kao antioskidans).

images

Krompir je jedna od osnovnih namirnica koja se obavezno nalazi u svakom domu. Dok pripremate jela od krompira, odvojite malo ovog povrća i za ulepšavanje. Evo nekoliko recepata dobrobit krompira za vašu kožu:

Za posvetljavanje ožiljaka na licu i besprekornu kožu: iscedite sok od 1 krompira, procedite ga, pa 1 kašiku soka od krompira pomešajte sa 2 kašike soka od limuna i 2 kašike gline. Nenesite ovu masku na lice, ostavite je 10-15 minuta, pa je operite hladnom vodom.
Za izbeljivanje kože: pomešajte 1 kašiku ispasiranog krompira i 1 kašiku soka od limuna. Nanesite na lice i operite nakon 10-15 minuta.
Za uklanjanje tamnijih mrlja sa kože: na mrlje nanesite ispasiran krompir, držite 10 minuta, pa operite. Primenjujte ovu masku mesec dana kako biste se oslobodili mrlja.
Maska protiv bora: 1 kašiku ispasiranog krompira pomešajte sa 1 kašikom jogurta. Sve dobro umutite i ostavite da odstoji 30 minuta. Nanesite na kožu. Vitamin B6 koji krompir sadrži deluje protiv starenja kože.
Protiv podočnjaka: pomešajte po 1 kašiku ispasiranog krompira i meda. Držite ovu masku u predelu tamnih podočnjaka, 10-15 minuta, pa operite. Ova maska, takođe, smiruje iritirane oči.
Za sjajnu, glatku kosukoru od 1 krompira kuvajte 10 minuta u vodi, procedite vodu i njome isperite kosu. Ova voda pomaže i u sprečavanju preranog sedenja kose.

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply