Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Krstašice protiv upale creva

U eksperimentu obavljenom na životinjama, istraživači sa univerziteta Pen Stejt utvrdili su da konzumacija krstašica smanjuje digestivne probleme kao što su upala sluzokože, Kronova bolest i tzv. sindrom propustljivih creva.

Kad jednom počnu upale sluzokože organa za varenje, ukoliko potraju duže, one mogu da dovedu do raznih zdravstvenih problema, uključujući artritis i srčana oboljenja. To je bio razlog što su istraživači pokušali da otkriju kako krstašice, posebno brokoli, deluju na sluzokožu creva, u smislu da li mogu da doprinesu njenom zdravlju. U eksperimentu obavljenom na miševima, ispostavilo se da mogu. 
Naime, odabrane su dve grupe miševa koji su bili genetski predisponirani da dobiju Kronovu bolest i sindrom propustljivih creva. Jedna grupa je hranjena brokolijem, a druga nije. Kada su kasnije obe grupe miševa hranjene namirnicama koje doprinose digestivnim problemima, simptomima kolitisa, Kronove bolesti i ostalim digestivnim problemima, miševi koji su prethodno hranjeni brokolijem nisu imali simptome digestivnih problema, dok ostale grupe miševa jesu.  
Profesor Gari Perdju, koji je vodio ovo istraživanje, smatra da brokoli deluje tako što se određena jedinjenja koje on sadrži vezuju za crevne receptore poznate kao aril-vodonikugljenični receptori ili AHR. Kad se brokoli i ostale krstašice razgrade u crevima, nastaje jedinjenje indolokarbazol (ICZ). 
Kada se indokolarbazol veže za AHR receptore u sluzokoži creva, on ih aktivira i doprinosi zdravoj ravnoteži crevne flore; istovremeno on pojačava crevnu barijeru, tj. smanjuje eventualnu propustljivost creva. “To može da pomogne u sprečavanju raznih oboljenja koja mogu biti izazvana upalom sluzokože creva, uključujući i razne oblike raka i Kronovu bolest”, napisali su istraživači u svom radu. 
Da bi ljudi uneli količinu brokolija ekvivalentnu onoj koja je u eksperimentu data miševima, trebalo bi da pojedu 3,5 šolje ovog povrća dnevno, što je nesumnjivo za većinu ljudi previše. Ali, dobra vest je što prokelj sadrži 3 puta više indolokarbazola nego brokoli! To znači da bi šolja prokelja bila dovoljna da ostvari zaštitni efekat – a to je sasvim razumna količina.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: