Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 250 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 jaja
- 1 dl ulja
- 1 dl tople vode
- 1 rendana jabuka
- rendana kora jednog limuna
- 1 kašičica cimeta
- 3 kapi ruma
- 50 g kakaoa
- 1 šaka grubo seckanih oraha
Priprema:
Žumanca, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu penasto umutite. Zatim dodajte vodu, rendanu jabuku, rum, cimet, ulje, so i brašno pomešano s praškom za pecivo. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju lagano umešajte sneg od belanaca i krupno seckane orahe.
Podelite smešu na dva dela. U jedan deo dodajte kakao i dobro promešajte. U nauljen i brašnom posut kalup za kuglof sipajte prvo svetlu, a potom tamnu smesu. Lagano razmutite slojeve viljuškom da napravite lepu šaru.
Pecite kuglof u zagrejanoj rerni na 180° C oko 40 minuta.
Po želji gotov kuglof pospite šećerom u prahu.
Prijatno!