Kukuruz

Kukuruz se može smatrati poželjnom namirnicom za one koji ne podnose gluten, pošto se smatra da ga mogu konzumirati i osobe koje pate od celijakije.

Iako se danas kukuruz koristi mnogo ređe nego ranije (Jugoslavija je svojevremeno bila vodeći proizvođač kukuruza u Evropi), uzimajući u obzir činjenicu da je od žitarica u ishrani danas preovlađujuća pšenica, a da je sve veći broj ljuti netolerantan ili alergičan na pšenični gluten, kukuruz je svakako dobra namirnica koju treba uvrstiti u nedeljni meni.
Zahvaljujući sadržaju skroba i dijetnih vlakana, kukuruz je dobar kod tegoba sa varenjem. Može da pomogne u neutralisanju želudačne kiseline, pa može koristiti osobama koje pate od gastritisa ili čira, a takođe je koristan za normalizaciju stolice (preporučuje se da se normalizuju učestale i retke stolice).
Bogatstvo dijetnih vlakana čini kukuruz poželjnom namirnicom za one koji nastoje da snize niho holesterola ili šećera u krvi. 
Kukuruz je dobar izvor provitamina A, vitamina B1, B5, folne kiseline, nijacina, vitamina C i vitamina E, dok od minerala sadrži najviše fosfora, kalijuma i magnezijuma.
Zbog ove kombinacije B vitamina, koristan je za mozak.
Neka novija istraživanja pokazuju da je kukuruz izuzetno bogat antioksidansnim materijama, kao i da sadrži supstance sa antikancerogenim delovanjem. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply