Udruženje građana „Vikend naselje Bogojevo“ iniciralo je, u znak sećanja na čuvenog Bandiku, majstora u kuvanju ribljeg paprikaša, koji je na svojoj Čardi pripremao ovu gastronomsku poslasticu za ljude iz cele bivše Jugoslavije, ali i za strance, da se organizuje manifestacija pod nazivom „Kod čika Bandike“.
Ova manifestacija realizovana je ove godine najpre probno, a potom je, tokom leta, upriličena i prva zvanična. Programu su se odazvali brojni meštani, gosti iz vikend naselja, ali i nebrojeno mnogo onih s obe strane Dunava. Okupili su se na čardi u kojoj je, sada već pokojni, Bandika, ugošćavao sve putnike namernike i kuvao im najvrsniji riblji paprikaš.
Iako oduvek među podunavskim mestima u Srbiji postoji nadmetanje u tome ko sprema bolji paprikaš, jedno je jasno – od čika Bandike niko nikad nije izašao gladan ili nezadovoljan onim što je degustirao. Tako organizatori manifestacije naglašavaju da ni Apatinci ni Bezdanci ne treba da se ljute, ali da je Bogojevo ipak srce dobrog ribljeg paprikaša. Ni zbog koga drugog, do zbog Bandike.
Ovogodišnja, prva svečanost okupila je takmičare iz Subotice, Kule, Apatina, čak i iz Sarajeva, pa je već od prve godine realizacije praktično poprimila internacionalni karakter, što poprilično obećava. Osim takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša, grupacije su se nadmetale i za još jednu prestižnu nagradu – nagradu za najveseliju ekipu.
Uz izvrsne riblje specijalitete, miris paprikaša, nadomak Dunava, učesnici i veliki broj posetilaca imali su priliku da uživaju i u dobroj, autentičnoj vojvođanskoj tradicionalnoj muzici, a uveseljavao ih je bend „Banda drvena“. Kako im samo ime kaže, oni su na akustičnim instrumentima izvodili neke od čuvenih pesama koje uvek adekvatno idu uz tradicionalnu vojvođansku hranu, piće i društvo.
Udruženje građana „Vikend naselje Bogojevo“ je, inače, jedno od najjedinstvenijih udruženja, jer ih sve okuplja ljubav prema Dunavu i vikendicama koje već decenijama u Bogojevu posećuju. Neki od njih većinu svog slobodnog vremena u godini provedu upravo ovde, pecajući, kupajući se, kuvajući paprikaš i družeći se sa meštanima i sa prirodom. Mnogi od njih bili su stalni gosti kod čika Bandike, pa su se na ovakav lep gest i u ime sećanja na njega, organizovali da Bandikinu umešnost, ili još preciznije – umetnost pravljenja ribljeg paprikaša, sačuvaju od zaborava. Da li će ga neki od njih ikada prestići, to će pokazati vreme. Od Baje do Bogojeva, takvog majstora još posle Bandike nije bilo, ali ostaje nada da će, kroz ovu manifestaciju, da zasija nova zvezda ovog kulinarskog specijaliteta.
OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.