Ovo sočno, zdravo bobičavo voće prava je riznica vitamina, minerala, antioksidanasa i biljnih vlakana, suštinski važnih za dobro zdravlje.
Izuzetno je niskokalorična, 100 grama ima samo 43 Kcal, ali zato sadrži 15% preporučene dnevne doze biljnih vlakana. Kupine su veoma bogate vitaminom C, (100 grama sadrži 35% preporučene dnevne doze). Redovna konzumacija kupina, kao i ostalog voća bogatog ovim vitaminom, pomaže podizanju otpornosti organizma i smanjenju upalnih procesa. Kupine sadrže i dosta vitamina A, E i K, koji su dobri za vid, kosti i krvne sudove. Sadrže takođe i određene količine vitamina B grupe, (piridoksine, niacin, pantotensku kiselinu, riboflavin, and folnu kiselinu). Ovi vitamini učestvuju u brojni metaboličkim procesima.
Kupine su prilično bogate i mineralima, kao što su kalijum, mangan, bakar i magnezijum. Bakar je posebno važan za proizvodnju belih i crvenih krvnih zrnaca, kao i za izgradnju i zdravlje kostiju.
Kupine su posebno bogate fenolnim fitohemikalijama kao šso au anticijani, elaginska kiselina, tanini, kvercetin, galinska kiselina, sijanidini, palergonidi, katehini, kempferol i salicilna kiselina. Naučna istraživanja pokazuju da ove jadinjenja igraju ulogu u prevenciji preranog starenja, sistemskih upala, nervnih bolesti i raka.
Kupine su takođe bogate polifenolnim antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin, a u određenoj meri sadrži i beta-karotin (provitamin A). Antioksidansi neutrališu slobodne radikale i reaktivni kiseonik, tako da doprinose usporavanju procesa starenja. Po količini antioksidanasa, kupine spadaju u sam vrh među biljnim izvorima.
Preuzeto: Zdravahrana.com