Kupina (Rubus) je rod višegodišnjih listopadnih polužbunastih biljaka, koje imaju višegodišnji korenov sistem i jednogodišnje ili dvogodišnje lastare, pripada familiji ruža (Rosaceae). Rod kupine uključuje između 250 i 700 vrsta.
Kupine su u samom vrhu voćnog sveta, što se tiče količine antioksidanasa,a iznad su jagoda, borovnica i malina.
Kupine sadrže veliku količinu vitamina K. Šaka kupina dnevno zadovoljava trećinu ukupnih potreba za vitaminom K. Antikoagulantna svojstva vitamina K čine kupine preporučljivim za žene koje pate od bolnog PMS-a. Vitamin K takođe doprinosi regulaciji produkcije hormona, smanjujući bolove izazvane grčevima. Takođe može biti od koristi ženama koje pate od preteranog krvarenja.
Kupine su dobre i u prevenciji kardiovaskularnih problema. Jedna od značajnih funkcija vitamina K u organizmu je da reguliše preraspodelu kalcijuma, preusmeravajući ga u kosti i sprečavajući da se nagomilava u arterijama i tako dovodi do njihovog otvrdnuća. Redovna konzumacija kupina može da doprinese sniženju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanog napada.
Redovna konzumacija kupina štiti telo i od hroničnih upala. Kupine takođe imaju antibakterijska svojstva. Zubari su utvrdili da konzumacija kupina smanjuje broj infekcija usne duplje, zato što one deluju samo na inficirane ćelije ostavljajući zdrave netaknutim.
Nekoliko istraživanja pokazala su da kupine poseduju značajna antikancerogena svojstva. Posebno se savetuje konzumacija kupina onima koji su izloženi riziku od raka pluća. Vitamini K1 i K2 koje kušine sadrže su takođe povezani i sa prevencijom malignih promena. Oni deluju na tumore menjajući molekule njihovih receptora.
Piše: Vanja