Kupus spada u zeleno lisnato povrće, iz roda kupusnjača (ili krstašica), danas već poznatih po njihovom antikancerogenom dejstvu. Može da se jede sirov u salatama, ili kuvan, u raznim jelima.
Njegova izvanredna nutritivna i po zdravlje blagotvorna svojstva učinila su ga jednom od najpopularnijih namirnica na svetu.
Kupus je odličan izvor mangana, kalcijuma i kalijuma. Veoma je dobar izvor gvožđa, gosfora i magnezijuma. Takođe je veoma dobar izvor biljnih vlakana, folata i omega 3 masnih kiselina. U kupusu takođe ima značajna količina natrijuma, cinka i bakra (što znači da nema potrebe da se preterano soli).
Kupus je poznat kao dobar izvor vitamina C, a takođe sadrži dosta tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), nijacina i vitamina B 6. Sadrži značajnu količinu vitamina K, folata, vitamina A, a sadrži i biljne belančevine.
Pošto u 100 grama ima samo 25 Kcal, kupus je odličan za redukcione dijete (za skidanje viška kilograma). Ima antiinflamatorna svojstva. U tradicionalnoj medicini sok od kupusa koristi se za tretiranje čira na želucu i duodenumu. Pošto ima puno vitamina C, dobra je zaštita od štetnih slobodnih radikala.
Preuzeto: Zdravahrana.com