Kurkuma i med: prirodni antibiotik

Antibiotska svojstva meda su poznata i priznata u nauci. Kad se kombinuje sa kurkumom, koja poseduje antiupalna, ali i antibakterijska svojstva, dobija se pravi prirodni antibiotik.

U tradicionalnoj medicini, kurkuma se koristila za lečenje kožnih oboljenja, protiv artritisa, za poremećaje varenja, probleme sa disajnim putevima i probleme sa jetrom. Istraživanja su pokazala da kurkuma ima antiupalna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv raznih oboljenja.

Evo šta istraživanja ukazuju, kako kurkuma deluje na organizam:
* Kurkumin (glavni aktivni sastojak kurkume), može da reguliše preko 160 fizioloških putanja
* Kurkumin utiče na preko 700 gena u našem organiizmu
* Popravlja stanje ćelijskih membrana
* Kurkumin direktno utiče na histon, inflamatorni molekul, proteine za preživljavanje ćelija, DNK i dr.

Kako ukazuju istraživanja, kurkuma može imati terapeutsko dejstvo kod sledećih oboljenja: metaboličkih bolesti, autoimunih bolesti, inflamatornih bolesti, neuroloških bolesti, kardiovaskularnih bolesti, bolesti jetre i plućnih bolesti. Dokazano je takođe da pomaže osobama obolelim od Alchajmerove bolesti.
Međutim, kurkuma je i antimikrobni agens. Ona pomaže da se održi zdravlje organa za varenje i smanjuje rizik od bolesti kao što su čir na organima za varenje i rak želuca. Kad se pomeša sa medom, kurkuma deluje još moćnije, pošto kvalitetni prirodni sirovi med ima jaka antibakterijska svojstva. U stvari, kako ukazuju neka istraživanja, ova kombinacija čak deluje moćnije od nekih antibiotika. Kombinacija kurkume i meda smanjiće upale, ojačati imuni sistem i pomoći eliminisanju bakterijskih i gljivičnih infekcija.
Pravi se jednostavno. U staklenoj teglici, kašiku praha kurkume pomešajte sa 100 g organskog meda, pa dobro izmešajte da dobijete pastu. Poklopite i koristite po kašičicu triput dnevno.
Napomena: med uvek uzimajte drvenom ili plastičnom, ne metalnom kašičicom.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply