Sastojci:
• 5-6 šargarepa srednje veličine
• 400 mililitara biljnog temeljca
• 50 mililitara jabukovog sirćeta
• 3 kašike soja sosa
• 2 kašike javorovog sirupa
• 1 kašika tečnog dima
• 1 kašičica dimljene paprike u prahu
• 1-2 čena belog luka
• ¼ kašičice crnog bibera
Priprema:
Operite i očistite šargarepu. Svežu šargarepu oblikujte tako da liči na viršle. U šerpu sipajte povrtni temeljac, jabukovo sirće, soja sos, javorov sirup, tečni dim, dimljenu papriku u prahu, beli luk i biber. Umesto javorovog sirupa možete dodati i med. Zagrejte marinadu na umerenoj temperaturi i u nju uronite šargarepu. Sve zajedno kuvajte desetak minuta, dok šargarepa ne omekša. Dok se šargarepa hladi, uključite roštilj ili pecite u tiganju. Izvadite šargarepu iz marinade, premažite je biljnim uljem po želji i pecite po tri do pet minuta sa svake strane dok ne budu termički obrađene do kraja i bez tragova roštilja. Lažne viršle ubacite u hlebčiće i kombinujte sa sosovima po želji.
Prijatno!