Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Lekovitost lukova

Crni i beli luk, vlasac i drobnjak su biljke bogate jedinjenjima organskog sumpora i kvercetinom, zahvaljujući kojima veoma pozitivno utiču na zdravlje.

Sumpor je jedno od onih važnih jedinjenja kojima se pridaje isuviše malo značaja. On učestvuje u stotinama metaboličkih aktivnosti, a posebno je važan zato što učestvuje u sintezi izuzetno bitnog antioksidansa, glutationa.
On se smatra glavnim antioksidansom zato što reciklira ostale potrošene antioksidanse. Za razliku od većine drugih antioksidanasa iz hrane, glutation je endogeni antioksidans. On se sintetiše u samom oganizmu uz određenu pomoć nekih spoljašnjih jedinjenja, a posebno sumpora, koji mora da se unese hranom kako bi pomogao da jetra sintetiše glutation.
Kvercetin je egzogeni antioksidans, iz grupe flavonoida, koji se nalazi u raznom povrću (jabuke, grožđe i sl). Posebno je crni luk bogat kvercetinom. Osim što ima antioksidantnsna svojstva, kvercetin deluje kao antihistaminik (lek protiv alergija). Stabilizujući ćelije koje luče histamine, on obezbeđuje zaštitu od nekontrolisanih upalnih procesa koji pomažu da se preduprede srčana i maligna oboljenja. Kvercetin pomaže rastvaranju i eliminaciji sluzi, pa je zato blagotvorno deluje kao prevencija i ublažujući agens kod uobičajenih zimskih prehlada.

Popriličan broj naučnih istraživanja podržava tezu o lekovitosti belog i crnog luka. Jedno južnokorejsko proučavanje na pacovima, objavljno u časopisu Journal of Nutritional Science and Vitaminology, pokazalo je da je kod pacova koji su uzimali ekstrakt crnog luka nivo pokazatelja koji ukazuju na demenciju i degeneraciju nerava u odnosu na kontrolnu grupu bio znatno niži. Drugo istraživanje, iz Japana, pokazalo je da kvercetni iz crnog luka smanjuje štetne efekte udisanja čestica koje sadrže izduvni gasovi automobila (a te čestice svi udišemo). Ono je objavljeno u časopisu Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry in 2008. A jedno nigerijsko istraživanje je pokazalo da konzumacija luka štiti bubrege od štetnih efekata unošenja kadmijuma (objavljeno u časopisu Biometals). Jedna Francuska epidemiološka studija je pokazala da je među ženama koje su konzumirale crni i beli luk bio manji rizik od razvoja raka dojke u odnosu na one koje ih nisu jele (objavljeno u European Journal of Epidemiology.

A specijalisički engleski British Journal of Cancer je 2004. objavio članak sa dramatičnim naslovom: “Jesti crni i beli luk: pitanje života i smrti”. Naime, ovo proučavanje je utvrdilo da je kod muškaraca koji su konzumirali razne vrste luka više od 10 grama dnevno statistički gledano bio znatno snižen rizik da dobiju rak prostate od onih koji su jeli manje od 2,2 grama luka dnevno.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: